Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Street Work
Κοινωνικη Φροντιδα

Street Work

Ειδικές ομάδες πεδίου (Street Work) των Γιατρών του Κόσμου δρουν για τους άστεγους πολίτες που διαμένουν στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας, στη δημόσια ενημέρωση και σε βασικά είδη διατροφής και υγιεινής.

Η κάθε ομάδα των Γιατρών του Κόσμου που απαρτίζεται από γενικό γιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό υπάλληλο, παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έλεγχο, κοινωνική συμβουλευτική αλλά και ενημέρωση για τα σημεία όπου μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια (σίτιση, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη). Επιπλέον, οι ομάδες Street Work παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης (υπνόσακους, κουβέρτες κα) καθώς και πρόχειρο γεύμα και νερό. Οι ομάδες των ΓτΚ προσεγγίζουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αστέγων με σκοπό να τους παρέχουν άμεση ιατρική και κοινωνική στήριξη. 

Παράλληλα, οι ομάδες Street Work των Γιατρών του Κόσμου εντείνουν τις δράσεις τους όταν προκύπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Τους χειμερινούς μήνες, μοιράζουν ζεστό φαγητό, τσάι και είδη προστασίας από το κρύο στο λιμάνι του Πειραιά όπου συγκεντρώνεται άστεγος πληθυσμός και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν πρόσθετα προβλήματα. 

Περιοχές δράσης

Ο σχεδιασμός της δράσης του Street Work πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των αστέγων στον αστικό ιστό της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και όμορων Δήμων όπως ο Δήμος της Καλλιθέας και του Ταύρου. Η χαρτογράφηση των σημείων όπου διαβιούν μαζικά άστεγοι πολίτες, περιλαμβάνει 14 κύρια σημεία διαβίωσης, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού σε σταθμούς Μέσων Μεταφοράς, σε κεντρικές πλατείες πλησίον εμπορικών δρόμων και στο Λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων για την υποστήριξη – προστασία και φροντίδα ευπαθών ομάδων πληθυσμού, οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποιούν παρεμβάσεις με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας μέσω της κινητής ιατρικής μονάδας τους, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ιατρική παρέμβαση λαμβάνει χώρα μια φορά την εβδομάδα, σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, και σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας σε πληθυσμό που διαβιεί στους δρόμους της πόλης ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Η παρέμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους Γιατρούς του Κόσμου.