ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ   
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Πρόσβαση στην Υγεία

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ Προσβαση στην Υγεια

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Πολλοί άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα βρίσκουν αδύνατη την πρόσβαση στις κύριες υπηρεσίες υγείας – παρά το γεγονός ότι τις δικαιούνται πλήρως. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, αυτά τα άτομα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων, άπορων, ηλικιωμένων, μεταναστών/στριών χωρίς διοικητικά έγγραφα, προσφύγων/γισσών καθώς και σε άτομα με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν δομές και πραγματοποιούν δράσεις με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας, βάσει των αρχών της ισότητας και της μη διάκρισης.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ

Τα Ανοικτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου λειτουργούν για περισσότερα από 25 χρόνια, με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων, άπορων, ηλικιωμένων, μεταναστών/στριών χωρίς διοικητικά έγγραφα, προσφύγων/γισσών καθώς και σε κάθε άλλο άτομο με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα Ανοικτά Πολυϊατρεία λειτουργούν σε κεντρικά και προσβάσιμα σημεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν μειωμένη πρόσβαση σε δομές υγείας (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) είτε λόγω μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική κοινωνία επιτείνουν τις δράσεις τους στο εσωτερικό της χώρας με την υλοποίηση νέων προγραμμάτων που στόχο έχουν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα περισσότερων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, μέσα από την καθημερινή εμπειρία τους και τη συλλογή στατιστικών δεδομένων, έχουν παρατηρήσει μια δραματική αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες βασικής και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι Γιατροί του Κόσμου προωθούν τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε μέρη όπου η πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό, την αντισύλληψη και την άμβλωση είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη και όπου οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ αποκλείονται από την κύρια υγειονομική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Είναι αποτέλεσμα της διαιώνισης της ανισότητας των φύλων, οριζόντια και αταξική ενώ αυξάνει δυσανάλογα τον κίνδυνο έκθεσης σε πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχει κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής της. H πλήρης άσκηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων είναι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η εγγύτητα και η προσβασιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και πρόνοιας είναι πολύ δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη για άστεγους, φτωχά νοικοκυριά, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν βασικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των Ανοικτών Πολυϊατρείων, με στόχο τη παροχή κατάλληλων υπηρεσιών ψυχολογικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Υποστηρίζοντας πως η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν τη δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης/ψυχολογικών πρώτων βοηθειών.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Οι δράσεις μείωσης βλάβης των Γιατρών του Κόσμου είναι από τις μακροβιότερες μεταξύ των προγραμμάτων δημόσιας υγείας. Αποσκοπούν κατ’ αρχάς στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής προσπάθειας της οργάνωσης προς την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού περιθωριοποιημένων ομάδων από την πρόσβαση σε ασφαλείς και κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα διενεργούνται επιτόπιες δράσεις μείωσης βλάβης και παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών εξάρτησης. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται η προώθηση της εθελοντικής εξέτασης στην κοινότητα, της έγκαιρης διάγνωσης, των παραπομπών, του ελέγχου και της θεραπείας του HIV, της ιογενούς ηπατίτιδας και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μέσω της προσέγγισης και της υποστήριξης από ομότιμους.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Οι μετακινήσεις των ανθρώπων σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής δεν θα πάψουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, ακραία φτώχεια και φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα παραμένει βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης μακριά από τη χώρα τους. Για την κάλυψη των αναγκών των μετακινούμενων πληθυσμών και εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι Γιατροί του Κόσμου δραστηριοποιούνται τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις περιοχές υποδοχής, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ασφαλούς διαβίωσης των πληθυσμών.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Γυναίκα και Παιδί
Ευαλωτοι Πληθυσμοι

Γυναικα και Παιδι

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία
ΠλημμυροπαθειΣ

Γραφειο ΒοηθειαΣ στη Θεσσαλια

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Επείγουσα ανταπόκριση στην Ουκρανία
#Help Ukraine

Επειγουσα ανταποκριση στην Ουκρανια

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Crossing Countries, Crossing Communities
Υγεια

Crossing Countries, Crossing Communities

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Μέριμνα για τα εκτοπισθέντα άτομα
#Help Ukraine

Μεριμνα για τα εκτοπισθεντα ατομα

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Υπηρεσίες Υγείας στο ΚΥΤ Λέσβου
ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

ΥπηρεσιεΣ ΥγειαΣ στο ΚΥΤ Λεσβου

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Υποστήριξη για ηλικιωμένα άτομα 60+
Ηλικιωμενα ατομα

Υποστηριξη για ηλικιωμενα ατομα 60+

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Φροντίδα για όλους
ΚινητεΣ ΜοναδεΣ

Φροντιδα για ολουΣ

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-THI Australia Public Health Project
Υγεια

THI Australia Public Health Project

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ιατρείο Φολεγάνδρου
ΑπομακρυσμενεΣ ΠεριοχεΣ

Ιατρειο Φολεγανδρου

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Κοινωνικό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης
Κοινωνικα Πολυϊατρεια

Κοινωνικο Πολυϊατρειο ΘεσσαλονικηΣ

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ανοικτό Πολυϊατρείο Αθήνας
Κοινωνικα Πολυϊατρεια

Ανοικτο Πολυϊατρειο ΑθηναΣ

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Smile Project
ΚινητεΣ ΜοναδεΣ

Smile Project

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Open Minds | Υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Ψυχικη Υγεια

Open Minds | ΥπηρεσιεΣ ψυχικηΣ υγειαΣ

Ολοι οι αξονεΣ Δρασεων