Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ανοικτό Πολυϊατρείο Αθήνας
Προσβαση στην Υγεια

Ανοικτο Πολυϊατρειο ΑθηναΣ

Το Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα λειτουργεί με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων, άπορων, ανασφάλιστων, μεταναστών/στριών χωρίς διοικητικά έγγραφα, προσφύγων/γισσών καθώς και σε κάθε άλλο άτομο με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εθελοντές/ντριες γιατροί σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οδοντίατροι (παθολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, ψυχίατροι, νευρολόγοι) παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για τους/τις ασθενείς να πραγματοποιήσουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις, μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς. Μετά την παρακολούθηση των ασθενών από τους/τις  ιατρούς του Πολυιατρείου, τούς χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα.

Κοινωνική Υπηρεσία

Η Κοινωνική Υπηρεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές των Γιατρών του Κόσμου όσο και όσων απευθύνονται σε αυτήν μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική υπηρεσία αναλαμβάνει τη λήψη κοινωνικού ιστορικού (καταγραφή κοινωνικών στοιχείων και αιτημάτων εξυπηρετημένων), την παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, κοινωνικής συμβουλευτικής και στήριξης (ενημέρωση εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και τις δυνατότητες τους για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής αρωγής) και την ενημέρωση για θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης

Το τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης αποτελείται από εθελοντές/ντριες ψυχολόγους και έχει στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο μιας στοχοθετημένης και βραχυπρόθεσμης (6 μήνες έως 12) παρέμβασης.

Στο τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης απευθύνονται άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο (ανεργία, κοινωνική απομόνωση, κλινικές διαταραχές) και είτε είναι ανασφάλιστα ,είτε δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τις διαρκώς συρρικνούμενες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας. Επίσης μπορεί να είναι μετανάστες/στριες ή πρόσφυγες/γισσες, αιτούντες/σες πολιτικό άσυλο, οι οποίοι/ες έχουν έρθει αντιμέτωποι/ες με αντίξοα και πολλές φορές ακραία, γεγονότα (βασανιστήρια, απαγωγές, τρομοκρατικές και ρατσιστικές επιθέσεις) και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής. Συχνά είναι αναγκαία η παραπομπή και συνεργασία με ψυχίατρο.

Επιπλέον, το τμήμα συνεργάζεται με παιδοψυχίατρο με στόχο την ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα συμβουλευτικής στην οικογένεια.

Το Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα λειτουργεί κυρίως με πόρους της οργάνωσης.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΓτΚ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Σαπφούς 12 ΤΚ 105 53

Για προγραμματισμό ραντεβού: 210.32.13.485

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 17:00