Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ   
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Η Ιστορία μας

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η Ιστορια μαΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ιστορία των Γιατρών του Κόσμου ξεκινάει από το 1978, όταν ένα πλοιάριο ανοιχτά του Σινικού Πελάγους, με 2.564 πρόσφυγες από το Βιετνάμ παρασύρθηκε από την πορεία του χωρίς σαφή προορισμό. Μια ομάδα γιατρών, διανοουμένων και δημοσιογράφων ξεκίνησε με ένα νοσοκομειακό πλοίο, το Île de lumière, για να παράσχει ιατρική βοήθεια και να γίνει μάρτυρας της δεινής θέσης των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοιάριο. Έτσι, την 1η Φεβρουαρίου 1980, δημιουργήθηκαν στην Γαλλία, οι Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde), με στόχο “να πάνε εκεί που άλλοι δεν θα πάνε, να καταθέσουν μαρτυρία για το ανυπόφορο και να προσφέρουν εθελοντικά”. Η ιδρυτική ομάδα αποτελούνταν από 15 εθελοντές γιατρούς, πιστεύοντας στη δύναμη της μαρτυρίας, στην ανάγκη της άμεσης ιατρικής παρέμβασης και στο δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Κατά τη ρήση ενός εκ των ιδρυτικών μελών των Γιατρών του Κόσμου, η οργάνωση είχε ως στόχο, πάνω απ’ όλα, “να δημιουργήσει μια δομή ικανή να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό για τους διεθνείς οργανισμούς.”

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι να θεραπεύσουν. Η δράση ωστόσο επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της υγείας. Στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία και με πλήρη ανεξαρτησία, οι ΓτΚ μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία. Στέκονται εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης «Médecins du Monde» που αργότερα άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες , δημιουργώντας ένα Διεθνές Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης της Κοινωνίας των Πολιτών. Μετά τους Γιατρούς του Κόσμου  Γαλλίας, το επόμενο παράρτημα που δημιουργήθηκε ήταν οι ΓτΚ ΗΠΑ, το 1987, με τον Jonathan Mann, πρώην επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος για το AIDS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θεμελιωτή της θεωρίας ότι η ανθρώπινη υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναπόσπαστα και άρρηκτα συνδεδεμένα. Κατά την επόμενη δεκαετία, δημιουργήθηκαν κι άλλες αντιπροσωπείες, στην Ισπανία (1989) και την Ελλάδα (1990), και στις υπόλοιπες χώρες ενισχύοντας την παγκόσμια παρουσία του Δικτύου.

 

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το πρώτο λογότυπο των Γιατρών του Κόσμου παρουσιάστηκε το 1981 από το ιδρυτικό μέλος, Jacques Bérès, απεικονίζοντας ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς σε κόκκινο χρώμα. Στα επόμενα χρόνια, το λογότυπο συνέχισε να εξελίσσεται, με το περιστέρι να γίνεται ακόμα πιο εμφανές, όμως εξακολουθούσε να προκαλεί σύγχυση με το λογότυπο του Ερυθρού Σταυρού. Τελικά, τον Νοέμβριο του 1988 σχεδιάστηκε από τον Richard Rossin, συνιδρυτή των Γιατρών του Κόσμου, το σημερινό λογότυπο της οργάνωσης.

Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του μπλε χρώματος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συμβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης μας.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση των Γιατρών του Κόσμου στη Γαλλία, στις 15 Μαρτίου 1990, υπογράφεται η ιδρυτική πράξη των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας από 72 μέλη.  Τον Αύγουστο του 1991 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στο Ιρακινό Κουρδιστάν, στο νοσοκομείο της πόλης Ράνια. Ήταν η πρώτη φορά που η οργάνωση συμμετείχε σε τέτοιου είδους και εμβέλειας αποστολή στο εξωτερικό. Έκτοτε η οργάνωση επέκτεινε τις δράσεις της σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ανέπτυξε εξειδικευμένες παρεμβάσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικούς πληθυσμούς, στο εσωτερικό της Ελλάδας, συνεχίζοντας ενεργά μέχρι και σήμερα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν καταστατικό γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και υγειονομικό προσωπικό, διακηρύσσοντας έμπρακτα για μία ακόμα φορά την αφοσίωσή μας στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει την ημέρα που ορκιστήκαμε, να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μας στον άνθρωπο, ασκώντας το λειτούργημά μας κατά πως υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και, χωρίς να υπολογίζουμε πόνο, κούραση ή οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία.

Εμείς που βιώνουμε καθημερινά τη δυστυχία των συνανθρώπων μας, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπινες υπάρξεις, που έχουν την ανάγκη μας και αποζητούν τη φροντίδα μας -ασθενείς, ανάπηρους, τραυματίες- κάνουμε κτήμα μας την αγωνία, την ανασφάλεια, τον πόνο, αλλά και τις ελπίδες τους.

Εμείς που ανησυχούμε βαθιά, βλέποντας την καθημερινή αλλοτρίωση των αξιών στο όνομα του χρήματος, της εκμετάλλευσης, της δίψας για εξουσία, και την αυξανόμενη αποξένωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την εγκατάλειψή του στο έλεος της μοίρας του.

Όλοι εμείς λοιπόν, διατηρώντας ζωντανά στη σκέψη μας τον όρκο του Ιπποκράτη, οργανώνουμε τη δράση μας για να βρούμε διέξοδο στις ανησυχίες μας και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους πληθυσμούς που πλήττονται από σεισμούς, επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μαζικά προβλήματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και γενικότερα, στον καθένα, που για οποιονδήποτε λόγο υποφέρει, σωματικά ή ψυχικά.

Για τους λόγους αυτούς, ιδρύουμε οργάνωση με το όνομα “Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία” και με έδρα την Αθήνα.