Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ   
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Η Οργάνωση

Γιατροι του Κοσμου Η Οργανωση

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ, το οποίο αποτελείται από 17 αντιπροσωπείες. Κινητήρια αρχή των ΓτΚ είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηρής διπλωματίας, είτε μέσω της παρέμβασής τους στα ΜΜΕ.

Από την ίδρυσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου προάγουν τα μηνύματα της Διακήρυξης της Άλμα Άτα (1978) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Καθολική Υγειονομική Περίθαλψη. Για τους Γιατρούς του Κόσμου η θεμελίωση  των τριών διαστάσεων της Υγείας είναι καθοριστική, δηλαδή το γεγονός ότι η υγεία συνιστά μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, και είναι βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τους Γιατρούς του Κόσμου, η ανθρώπινη υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι έννοιες αναπόσπαστες και άρρηκτα συνδεδεμένες, σε μία εξίσωση που απαρτίζεται από τη δημόσια υγεία, τη δεοντολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

ΣτοχοΣ των Γιατρων του Κοσμου ειναι να εξασφαλισουν την ανεμποδιστη προσβαση στην Υγεια και να διασφαλισουν οτι ειναι ενα ανθρωπινο δικαιωμα για ολουΣ.

Η πρώτη και κύρια αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι η παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Ωστόσο, οι δράσεις επεκτείνονται και πέρα από το πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης: Στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία, οι Γιατροί του Κόσμου μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Δειτε τιΣ δρασειΣ μαΣ
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών του Κόσμου, έχει διετή θητεία. Συνέρχεται σε μηνιαία βάση στο πλαίσιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης του φορέα και της συστηματικής παρακολούθησης της υλοποίησης των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού της οργάνωσης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2023-2025:
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Τζιουβάρα Χαρίκλεια
Τζιουβαρα Χαρικλεια
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ανδρούτσος Αντώνιος
ΑνδρουτσοΣ ΑντωνιοΣ
Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Οικονομολόγος
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Κανάκης Νικήτας
ΚανακηΣ ΝικηταΣ
Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Οδοντίατρος
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Τερζίδης Αγάπιος (Άγης)
ΤερζιδηΣ ΑγαπιοΣ (ΑγηΣ)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παιδίατρος
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Οικονόμου Ηλίας – Μάριος
Οικονομου ΗλιαΣ – ΜαριοΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ιατρός
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Σκολαρίκος Χρήστος
ΣκολαρικοΣ ΧρηστοΣ
ΤΑΜΙΑΣ
Προγραμματιστής Η/Υ
Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Γιαννακόπουλος Ιωάννης
ΓιαννακοπουλοΣ ΙωαννηΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
Φωτοειδησεογράφος/ Δάσκαλος Φωτογραφίας
ΓΝΩΡΙΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΔιεθνεΣ δικτυο γιατρων του κοσμου

Αποτελούμενο από 17 ανεξάρτητες ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου μοιράζεται ένα όραμα: έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο στην υγεία και όπου η υγεία θα αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Με γνώμονα τις ίδιες αξίες του ακτιβισμού, της ενδυνάμωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και της ισορροπίας, τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου συνεργάζονται για αυτό το όραμα και για μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο.