Γιατροι του Κοσμου Η Οργανωση
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ, το οποίο αποτελείται από 17 αντιπροσωπείες. Κινητήρια αρχή των ΓτΚ είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηρής διπλωματίας, είτε μέσω της παρέμβασής τους στα ΜΜΕ.
Από την ίδρυσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου προάγουν τα μηνύματα της Διακήρυξης της Άλμα Άτα (1978) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Καθολική Υγειονομική Περίθαλψη. Για τους Γιατρούς του Κόσμου η θεμελίωση των τριών διαστάσεων της Υγείας είναι καθοριστική, δηλαδή το γεγονός ότι η υγεία συνιστά μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, και είναι βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τους Γιατρούς του Κόσμου, η ανθρώπινη υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι έννοιες αναπόσπαστες και άρρηκτα συνδεδεμένες, σε μία εξίσωση που απαρτίζεται από τη δημόσια υγεία, τη δεοντολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Île de lumière. Ανοιχτά του Σινικού Πελάγους, ένα πλοίο με 2.564 πρόσφυγες από το Βιετνάμ παρασύρθηκε από την πορεία του. Απελπισμένοι σηκώνουν ένα πανό: “Απειλούμαστε με πείνα και επιδημίες. Ηνωμένα Έθνη, σώστε μας!” Μια ομάδα γιατρών, ξεκίνησε με ένα νοσοκομειακό πλοίο, το Île de lumière, για να παράσχει ιατρική βοήθεια και να γίνει μάρτυρας της δεινής θέσης των ανθρώπων της βάρκας.
Ίδρυση. Ίδρυση των Γιατρών του Κόσμου στη Γαλλία με στόχο “Να πηγαίνουν εκεί που άλλοι δεν θα πάνε, να μαρτυρούν την αδικία και να προσφέρουν εθελοντικά“.
Λογότυπο. Το πρώτο λογότυπο των ΓτΚ παρουσιάστηκε το 1981, απεικονίζοντας ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς σε κόκκινο χρώμα. Στα επόμενα χρόνια, το λογότυπο συνέχισε να εξελίσσεται, με το περιστέρι να γίνεται ακόμα πιο εμφανές. Τελικά, τον Νοέμβριο του 1988 σχεδιάστηκε το σημερινό λογότυπο της οργάνωσης.
The Ottawa Charter. Στις 21 Νοεμβρίου 1986 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Προαγωγή Υγείας και έλαβε χώρα στην πόλη Οτάβα του Καναδά. Εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου συμμετείχαν στο συνέδριο το οποίο κυρίως στόχευε να απαντήσει άμεσα στις αυξανόμενες τότε προσδοκίες για ένα νέο κίνημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.
Κοινοτική Υγεία. Εδραίωση των πρώτων προγραμμάτων φροντίδας υγείας για την προστασία ευάλωτων πληθυσμών, όπως τα Κοινοτικά Κέντρα Υγείας και τα Προγράμματα Μείωσης Βλάβης.
Η ζωή μου, η ζωή της. Διεθνής καμπάνια των Γιατρών του Κόσμου για τη φροντίδα των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ίδρυση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Την άνοιξη του 1990 και μετά από διαβουλεύσεις 2 ετών, 72 εθελοντές συνέρχονται και αποφασίζουν την ίδρυση του σωματείου Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία. Πρόεδρος του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Τhe Krakow Charter. Ο χάρτης για την ανθρωπιστική δράση ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ανθρωπιστικής Ιατρικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνδιοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις το 1990 στην Κρακοβία και υπογράφηκε από τους 400 συνέδρους. Το κύριο μήνυμα της διάσκεψης ήταν πως “η αρχή της μη επέμβασης σταματά ακριβώς στο σημείο όπου προκύπτει ο κίνδυνος μη παροχής βοήθειας”.
Κουρδιστάν – Ιράκ. Η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας στο εξωτερικό, στο νοσοκομείο της πόλης Ράνια.
Ιατρική Ανθρωπιστική Αποστολή στην Αρμενία. Αποστολή χειρουργικής ομάδας και παροχή ιατροφαρμακευτικών προμηθειών κατά την περίοδο του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Δίκτυο DROM. Ίδρυση του Εθνικού Δικτύου DROM με τη συμμετοχή των Γιατρών του Κόσμου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των σκηνιτών ΡΟΜΑ στην Ελλάδα.
Ανοικτό Πολυϊατρείο στην Αθήνα. Ξεκινάει η λειτουργία του Ανοικτού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην πλατεία Βάθη, προσφέροντας υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Το 2003 το Πολυϊατρείο θα μετεγκατασταθεί στην οδό Σαπφούς, στο κέντρο της Αθήνας.
Γαλλικός Ποταμός. Άμεση συνδρομή και παροχή βοήθειας για την μετεγκατάσταση των περίπου 2.000 πλημμυροπαθών σκηνιτών ΡΟΜΑ από την υπερχείλιση του Γαλλικού Ποταμού στην Κεντρική Μακεδονία σε ασφαλείς χώρους.
Δρόμοι της Αθήνας. Το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου με στόχο τη μείωση της βλάβης και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.
Αιτούντες Άσυλο. Λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Δήμο Πεντέλης σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πόλεμος του Κοσόβου. Ενίσχυση των Τοπικών Συστημάτων Υγείας σε Κόσοβο και Σερβία κατά τη περίοδο 1999 – 2001.
Ανοικτό Πολυϊατρείο στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάει η λειτουργία του Ανοικτού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερα από 1.000 άτομα κάθε μήνα.
Κοινωνικός Ξενώνας “Ναυσικά” ο οποίος παρείχε στεγαστική και ψυχοκοινωνική μέριμνα σε Αιτούντες Ασύλου και σε πρόσφυγες στο Δήμο Αθηναίων.
Πόλεμος του Ιράκ. Οι ΓτΚ μεταφέρουν 1.000 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης στο Ιράκ. Η πρώτη διεθνής ΜΚΟ που μπαίνει στη χώρα.
Κρίση στην Παλαιστίνη. Διετές πρόγραμμα υποστήριξης κέντρων υγείας και παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Δυτική όχθη.
Καλυψώ. Έναρξη λειτουργίας και τριετής υλοποίηση του Εθνικού Κέντρου Προστασίας Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων “Καλυψώ” με δυναμικότητα 12 θέσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Προώθηση μεταρρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία θυμάτων trafficking, διοργάνωση ειδικής ημερίδας με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και εμπειρογνωμόνων.
Σεισμός και τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού. Πρόγραμμα ανοικοδόμησης, εξοπλισμού και λειτουργίας Κέντρων Υγείας στη Σουμάτρα
Εμφύλιος Πόλεμος στο Σουδάν. Διετές πρόγραμμα κινητών μονάδων υγείας. Ανοικοδόμηση, εξοπλισμός και λειτουργία Κέντρων Υγείας στο Νταρφούρ.
Αλγερία. Διετές πρόγραμμα υποστήριξη της λειτουργίας υπηρεσιών υγείας και φαρμακαποθήκης για τις ανάγκες του πληθυσμού Sahrawi στην περιφέρεια Tindouf.
Ξενώνας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης, με πενταετή προγραμματικό κύκλο υλοποίησης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες (ERF).
Βραβείο «Εστία» από το Ίδρυμα Ωνάση. Οι Γιατροί του Κόσμου έλαβαν το βραβείο στις 3 Νοεμβρίου 2009 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών 2009, για λειτουργία του Ανοικτού Πολυϊατρείου.
Οικονομική Ύφεση στην Ελλάδα. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες, οι ΓτΚ αναπτύσσουν και λειτουργούν για την επόμενη δεκαετία 8 δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής βοήθειας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πέραμα, Χανιά, Πάτρα, Πειραιά, Χάλκη και Φολέγανδρο.
Κέντρο Υποδοχής στη Σπερχειάδα. Ανάληψη της λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών στην Άνω Καλλιθέα Φθιώτιδας με διετή υλοποίηση του προγραμματικού πλαισίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σεισμός στην Αϊτή. Πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικής διάρκειας 18 μηνών. Ανάπτυξη ιατρικών ομάδων με παράδοση medical kit για τις ανάγκες των πληγέντων από τον φονικό σεισμό στην Αϊτή. Λειτουργία ανοιχτού ιατρείου στην πόλη Petit-Goâve και ανάπτυξη ενός περιφερειακού νοσοκομείου με 45 κλίνες.
Κιβωτός. Περίθαλψη Προσφύγων & Αιτούντων Άσυλο στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής βοήθειας, στο πλαίσιο των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες.
Υπνωτήριο Αστέγων στο Δήμο Αθηναίων. Κάλυψη στεγαστικών και βιοτικών αναγκών για εκείνο το μέρος του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τη βασική ανάγκη στέγασης. Στοχεύει στην παροχή βασικών αγαθών, παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστέγων ατόμων.
Σημεία Πρώτης Υποδοχής. Παροχή Υπηρεσιών Υγείας σε πολίτες τρίτων χωρών στο πλαίσιο της Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο και την Χίο. Σταδιακή ανάπτυξη πολυμελών κλιμακίων μέχρι και σήμερα, για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σεξουαλικής Αναπαραγωγικής Υγείας, Υγείας του Παιδιού και Ψυχοκοινωνικής Βοήθειας.
Enough Project. Πρόγραμμα συνηγορίας και ευαισθητοποίησης κατά της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους. Παροχή ολιστικής υποστήριξης και συστηματικής καταγραφής περιπτώσεων θυμάτων ρατσιστικής βίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Κέντρο Υποδοχής Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο δυναμικότητας 70 θέσεων στην Αθήνα με εταίρο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το εκπαιδευτικό κέντρο “Πυξίδα” στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Υποστήριξη Οργανώσεων που βοηθούν μεταναστευτικούς πληθυσμούς αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (SOAM)” με τετραετή κύκλο υλοποίησης και 546 ωφελούμενα άτομα κατά την ολοκλήρωση του έργου.
Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Στις 19 Δεκεμβρίου 2014 οι Γιατροί του Κόσμου βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Solidarity House for All. Κοινωνικός ξενώνας στέγασης που φιλοξένησε περισσότερα από 180 ευάλωτα άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικογένειες με παιδιά.
Ευρωπαϊκή Κρίση Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο. Οι ΓτΚ Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή, ήταν παρόντες και ενεργοί προσφέροντας ενισχυμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της νέας ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ συνεχίζουν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα.
Προστασία και Φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο. Ανάπτυξη και λειτουργία υπηρεσιών στεγαστικής, εκπαιδευτικής, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής μέριμνας για ασυνόδευτα παιδιά που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές. Από το 2016 μέχρι και το 2019 οι υπηρεσίες κάλυψαν τις ανάγκες προστασίας χιλιάδων παιδιών τόσο στον αστικό ιστό όσο και σε δομές της περιφέρειας της χώρας.
Open Minds Project. Σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος Open Minds, το οποίο πέρα από την παροχή υπηρεσιών, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων συνηγορίας και προώθησης της κοινοτικής και διαπολιτισμικής ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την ψυχική υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικο-οικονομική αποστέρηση.
Πανδημία Covid-19. Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία και η παροχή υπηρεσιών υγείας. Διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρόληψη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με rapid tests και εμβολιασμούς Covid-19.
Ένα Βήμα Μπροστά. Ανακαίνιση και λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Διαμονής “A Step Forward” για Ευάλωτες Γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους στο πλαίσιο υλοποίησης του οποίου έλαβαν υπηρεσίες παραπάνω από 220 γυναίκες και παιδιά.
Σεισμός στην Ελασσόνα. Παροχή πρώτων βοηθειών και επισκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από το σεισμό. Διανομή kit υγιεινής και ειδών πρώτης ανάγκης στους άστεγους διαμένοντες στον προσωρινό καταυλισμό.
Πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Ανάπτυξη πολύμηνης δράσης για την υποστήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και την ενίσχυση του τοπικού Συστήματος Υγείας, εξυπηρετώντας παραπάνω από 1.200 άτομα.
Πόλεμος στην Ουκρανία. Πρώτες βοήθειες σε εκτοπισμένους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ρουμανία και αποστολή ανθρωπιστικής υλικής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας. Πρόγραμμα κινητών μονάδων υγείας, ανοικοδόμηση και υποστήριξη των τοπικών συστημάτων υγείας και συμβολή στην μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προς την κοινοτική κατεύθυνση.
Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επείγουσα Παρέμβαση για τους Πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Πρόγραμμα για την άμεση βοήθεια των πληγεισών κοινοτήτων και των πλημμυροπαθών κατοίκων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Οικονομολόγος
Οδοντίατρος
Παιδίατρος
Ιατρός
Προγραμματιστής Η/Υ
Φωτοειδησεογράφος/ Δάσκαλος Φωτογραφίας
ΔιεθνεΣ δικτυο γιατρων του κοσμου
Αποτελούμενο από 17 ανεξάρτητες ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου μοιράζεται ένα όραμα: έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο στην υγεία και όπου η υγεία θα αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Με γνώμονα τις ίδιες αξίες του ακτιβισμού, της ενδυνάμωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και της ισορροπίας, τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου συνεργάζονται για αυτό το όραμα και για μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο.