Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Κοινωνικό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης
Προσβαση στην Υγεια

Κοινωνικο Πολυϊατρειο ΘεσσαλονικηΣ

Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 με πρωταρχικό στόχο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επείγουσας συνδρομής σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες χωρίς διακρίσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων 29Α (εντός στοάς) και λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα, καθημερινές 08.00-16.00.

Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης των Γιατρών του Κόσμου στοχεύει στη προστασία της υγείας ατόμων, γονέων και παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικής αποστέρησης ή διαβιούν σε συνθήκες ένδειας και στεγαστικής επισφάλειας μέσα από την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου ιατρό-κοινωνικών υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι του Κοινωνικού Πολυϊατρείου των ΓτΚ είναι κατά προτεραιότητα οι δημότες της στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης αλλά και όλα τα άτομα που αναζητούν ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα όπως η μακροχρόνια ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος, οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, στερούνται πρόσβασης ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επίσης και τα παιδιά που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες και ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε επισφαλή και προσωρινά καταλύματα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι Γιατροί του Κόσμου ακολουθώντας μία ολιστική παρέμβαση που περιλαμβάνει υπηρεσίες προληπτικής φροντίδας, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού, παιδιατρικού ελέγχου, εμβολιαστικής κάλυψης καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να διαφυλάξουν την έγκαιρη πρόσβαση των ατόμων που είναι αντιμέτωπα με την φτώχεια και την έλλειψη εισοδήματος, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κατά αυτό τον τρόπο να προλάβουν την επιβάρυνση της κατάστασης της υγείας τους αλλά και την επίπτωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην ανάπτυξη και τη κοινωνικοποίηση των παιδιών τους.

Παράλληλα, μία κινητή μονάδα υγείας επεκτείνει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών του Πολυϊατρείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας εξορμήσεις σε περιοχές και κοινότητες όπου εντοπίζεται άστεγος πληθυσμός, πληθυσμιακές ομάδες Ρομά, άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και άλλοι «πληθυσμοί κλειδιά» για τη δημόσια υγεία και διενεργεί πράξεις φροντίδας υγείας, πρόληψης, διάγνωσης λοιμωδών νοσημάτων και άμεσης βοήθειας διασυνδέοντας αυτές τις ομάδες με τις σταθερές υπηρεσίες του Πολυϊατρείου, μεριμνώντας την ίδια στιγμή για την στέγαση τους, την κοινωνική τους φροντίδα, την ένταξη τους σε θεραπευτικά προγράμματα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης η Κινητή Μονάδα Υγείας αξιοποιείται για επισκέψεις στο σύνολο των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για δράσεις πρόληψης υγείας, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης και μαζικής εμβολιαστικής κάλυψης τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ωφελούμενα άτομα δομών κοινωνικής προστασίας, δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και σε σχολικές μονάδες. Σε επίπεδο ετοιμότητας και απόκρισης σε έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, η Κινητή Μονάδα Υγείας μπορεί να συνδράμει με την απαιτούμενη στελέχωση στην άμεση βοήθεια και ανακούφιση των πληττόμενων κοινοτήτων.

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Οι ωφελούμενοι που εξυπηρετούνται στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, ηλικιωμένοι, μητέρες και παιδιά, άτομα σε εισοδηματική φτώχεια, ΡΟΜΑ, αλλοδαπός πληθυσμός με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική φροντίδα κλπ.  της Μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης και με την ενσωμάτωση της κινητής δύναται για το σύνολο του Νομού Θεσσαλονίκης.

Συνέχιση και ενίσχυση του Κοινωνικού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην Θεσσαλονίκη με την ενσωμάτωση Κινητής Μονάδας Υγείας

Η Πράξη με τίτλο «Συνέχιση και ενίσχυση του Κοινωνικού Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην Θεσσαλονίκη με την ενσωμάτωση Κινητής Μονάδας Υγείας», με κωδικό ΟΠΣ 6001344, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027, με χρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος είναι η συνέχιση παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μέσω της ενίσχυσης, διεύρυνσης των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών στις ομάδες στόχου και με την ενσωμάτωση μίας κινητής μονάδας υγείας. Οι βασικές υπηρεσίες έχουν ως ακολούθως:

  • Παροχή ιατρικής φροντίδας με γενικό ιατρό, δερματολόγο, γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχίατρο και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγο
  • Παροχή ιατρικής φροντίδας, πρόληψη και προαγωγή υγείας μέσω κινητής ιατρικής μονάδας
  • Παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περίπτωσης, διασύνδεσης και κοινωνικής συμπερίληψης όπου απαιτείται, σε συνεργασία και συμπληρωματικότητα με τοπικούς φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πτολεμαίων 29Α – εντός στοάς, ΤΚ 546 30

Για προγραμματισμό ραντεβού: 2310.56.66.41

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 8:30 – 16:30