Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Crossing Countries, Crossing Communities
Προσβαση στην Υγεια

Crossing Countries, Crossing Communities

Το πρόγραμμα ενισχύει την πρόσβαση σε Κοινοτικές υπηρεσίες υγείας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στον κίνδυνο έκθεσης σε λοιμώδη νοσήματα. Ειδικότερα ως βέλτιστη πρακτική το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες και rapid test στην κοινότητα για την εξάλειψη του HIV, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων & της ιογενούς ηπατίτιδας μεταξύ των μεταναστών, των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, των διαφυλικών ατόμων & των εργαζομένων στο σεξ.

Το πρόγραμμα στοχεύει τόσο στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη παροχής υπηρεσιών στην κοινότητα που βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων που ζουν με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπαρκειας (HIV), τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STIs)  και την ιογενή ηπατίτιδα και όσο και στην αύξηση της ανθεκτικότητας των πιο ευάλωτων, σε αυτές τις ασθένειες ατόμων.

ΤΟ CROSSING COUNTRIES, CROSSING COMMUNITIES ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕΣΩ RAPID TEST

Και κατά επέκταση:
 • στην ευαισθητοποίηση
 • την σωστή ενημέρωση
 • την παροχή συμβουλευτικής
 • και την διασύνδεση
Αναλυτικά και όσον αφορά την Ελλάδα το πρόγραμμα έχει δράση και πραγματοποιούνται rapid tests:
 • Στα Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 • Εκκίνηση λειτουργίας ενός νέου Checkpoint στη Λέσβο που θα καλύπτει τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο. Σε αυτά τα νησιά υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ωστόσο κανένα Checkpoint δεν είναι διαθέσιμο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί.
 • Στις δραστηριότητες των κινητών μονάδων Street-work και Mείωσης Bλάβης
Επιπλέον πραγματοποιούνται:
 • Κοινωνικές εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία της πρόληψης και να εξεταστούν για HIV και ΣΜΝ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • Εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και την αποτελεσματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση με την ομάδα-στόχο του έργου.

Ως καθιερωμένη πρακτική, εφαρμόζεται η συμβουλευτική, η διεπιστημονική διαχείριση περιπτώσεων,  η υποστήριξη από ομοτίμους, η υποστήριξη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (MHPSS) και μείωση της βλάβης άλλης μορφής, προκειμένου να δοθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Διαβάστε το ενημερωτικό έντυπο του προγράμματος Crossing Countries, Crossing Communities 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ;

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την προστασία από τον HIV, την Ηπατίτιδα B & C και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και να εξεταστείς για αυτά, μπορείς να απευθυνθείς στα παρακάτω σημεία:

ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Περιοχές υλοποίησης:

Οι δράσεις υλοποίησης του έργου πραγματοποιούνται:

 • Στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
 • Στην Ισπανία σε Βαρκελώνη
 • Στην Ολλανδία σε Άμστερνταμ, Χρόνινγκεν, Χάγη, Μάαστριχτ και Ουτρέχτη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σύμπραξη με τους Γιατρούς του Κόσμου – Ολλανδίας (DotW NL), την Θετική Φωνή – Ελλάδα, Ρrojecte dels NOMS – Hispanosida – Ισπανία, υπό το συντονισμό του Aidsfonds – Soa Aids Nederland.