Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ιατρείο Φολεγάνδρου
Προσβαση στην Υγεια

Ιατρειο Φολεγανδρου

Το Ιατρείο Φολεγάδρου των Γιατρών του Κόσμου λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2016 στοχεύοντας στην κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και για τους κατοίκους τριών γειτονικών νησιών, της Σικίνου, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων, μέσω επισκέψεων που πραγματοποιούνται σε αυτά.

Το Ιατρείο Φολεγάνδρου είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο με εξειδικευμένο και έμπειρο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι επισκέπτες μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπλέον καλύπτεται το κόστος των εισφορών των φαρμακευτικών αναγκών των άπορων μόνιμων κατοίκων του νησιού. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένης γενικής εξέτασης αίματος, βιοχημικών εξετάσεων, ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχογραφήματος) στους μόνιμους κατοίκους που το επιθυμούν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις κατ’ οίκων επισκέψεις σε μόνιμους κατοίκους του νησιού με δυσκολία μετακίνησης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μέσω του μικροβιολογικού εργαστηρίου, στο ιατρείο της Φολεγάνδρου υπάρχει η δυνατότητα ενός τυπικού εργαστηριακού ελέγχου. Συγκεκριμένα, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας των παρακάτω:

  • Γενική αίματος: λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης, αιμοπετάλια.
  • Νάτριο, Κάλιο, Χλώριο
  • Βιοχημικός έλεγχος: Σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, SGOT, SGPT, γ-GT, αλκαλική φωσφατάση, Ολική πρωτεΐνη, Μαγνήσιο, HDL, LDL, Σίδηρο, φεριτίνη, CRP, έλεγχος λιπιδίων
  • Γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη
  • Μέτρηση INR
  • Μέτρηση Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ)
  • Ηλεκτροκαρδιογράφος: ΗΚΓ
  • Υπέρηχοι: άνω & κάτω κοιλίας, θυρεοειδούς αδένα, καρωτίδων & σπονδυλικών αρτηριών, μαστών, νεφρών, λοιποί υπέρηχοι.

Μέσω των παραπάνω εξετάσεων και του εργαστηρίου, οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για γενική αίματος, μέτρηση αναιμίας, αιματοκρίτη, χοληστερίνης, λιπιδιών και τριγλυκεριδίων, επίπεδα σιδήρου και σακχάρου στο αίμα, επίπεδα πήξης αίματος, έλεγχος για λοιμώξεις, καθώς και το σύνολο των προαναφερθέντων δεικτών.

Οι Γιατροί του Κόσμου, μέσα από Ιατρείο Φολεγάδρου, βρίσκονται για άλλη μια φορά στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, χωρίς διακρίσεις στους κατοίκους ακριτικών νησιών, οι οποίοι στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.