Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Υποστήριξη για ηλικιωμένα άτομα 60+
Κοινωνικη Φροντιδα

Υποστηριξη για ηλικιωμενα ατομα 60+

Μέσω του προγράμματος ουσιαστικής παρέμβασης υποστήριξης για ηλικιωμένα άτομα 60+, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά, ηλικιωμένους ανθρώπους που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βρέθηκαν ακόμα πιο απομονωμένοι.

Η δράση αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

 • Τη βοήθεια κατ’ οίκον με επισκέψεις πόρτα – πόρτα
 • Την εξ αποστάσεως συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη
 • Τη λειτουργία προγράμματος της Διαδικτυακής Συντροφιάς ηλικιωμένων

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 • Η θωράκιση έναντι της Covid-19 σε ηλικιωμένα άτομα 60+
 • Συνέχιση φροντίδας μέσω της παροχή υπηρεσιών ιατρικής συμβουλευτικής, ειδικά για άτομα με χρόνιες παθήσεις
 • Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από απόσταση
 • Εξασφάλιση φαρμακευτικής θεραπείας για τα πιο ευάλωτα άτομα μέσω κατ’οίκον διανομής
 • Προσωπική ενδυνάμωση και κοινωνικοποίηση μέσω των ομάδων «Διαδικτυακής Συντροφιάς».
 • Υλική βοήθεια και παροχή μέσων ατομικής προστασίας
 • Ψηφιακός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων
 • Η βελτίωση των συνθηκών κατοικίας σε ένα επαρκές επίπεδο, για τους πιο ευάλωτους

Επαγγελματίες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι διαθέσιμοι καθημερινά 09.00 – 17.00 για εξ αποστάσεως συμβουλευτική και υποστήριξη μέσω των νέων μέσων τηλεπικοινωνίας.

Η ομάδα των ΓτΚ απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, ιατρό, ψυχολόγο και νοσηλευτή οι οποίοι πραγματοποιούν επισκέψεις πόρτα σε πόρτα για δωρεάν φαρμακευτική βοήθεια των ηλικιωμένων μέσα από την  εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών σε συνεργασία και σε συνέχεια κατάλληλης παραπομπής από τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, αλλά και εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους ωφελούμενους για συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης, μέσα από την εφαρμογή της Διαδικτυακής Συντροφιάς, ομάδα ηλικιωμένων συντονίζεται εβδομαδιαία με την ψυχολόγο και την παθολόγο-γεροντολόγο του προγράμματος, όπου παρακολουθούν παρουσιάσεις και συμμετέχουν στη συζήτηση για θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Στο πλαίσιο των καινοτομιών που απαιτήθηκαν λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας Covid-19, οι Γιατροί του Κόσμου δημιούργησαν την ηλεκτρονική εφαρμογή με τον τίτλο «Διαδικτυακή Συντροφιά», μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδεθούν σε «virtual» ομάδες συζήτησης, υπό την καθοδήγηση του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με κύριο χαρακτηριστικό, να είναι φιλική στη χρήση και εύκολα κατανοητή από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με ελάχιστες έως και μηδενικές γνώσεις ηλεκτρονικών συσκευών. Μέσω της Διαδικτυακής Συντροφιάς, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν επίσης με απλούστατο τρόπο τη δυνατότητα συμβουλευτικής, μέσω απευθείας σύνδεσης και συνομιλίας με βίντεο αλλά και ομαδική βιντεοκλήση. Στο πλαίσιο αυτό και για τις ανάγκες του προγράμματος δίνεται μια συσκευή τύπου tablet σε κάθε ωφελούμενο άτομο, ώστε να μπορεί να συνδεθεί και να έρθει σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθώς και με το εξειδικευμένο προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου.

Το περιεχόμενο των θεματικών συναντήσεων, εκτός της ψυχοσυναισθηματικής διάστασης, αφορά και στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχώντων σε κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ισότητα των φύλων και οι νέες τεχνολογίες. Ήδη από την πρώτη ομαδική συνομιλία, έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη αυτών των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να σχολιάσουν την επικαιρότητα, να ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα που έφερε η δύσκολη περίοδος του υποχρεωτικού εγκλεισμού, καθώς και να ζητήσουν συμβουλές από το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου. Εκτός από την ομαδική συνομιλία και αλληλεπίδραση μέσω βίντεο, το κάθε ηλικιωμένο άτομο μπορεί να πραγματοποιήσει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με την γιατρό και τον ψυχολόγο. Η εφαρμογή εκτός των άλλων, παρέχει την δυνατότητα ακρόασης ηχογραφημένων βιβλίων.