Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία
Κοινωνικη Φροντιδα

Γραφειο ΒοηθειαΣ στη Θεσσαλια

Το Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία των Γιατρών του Κόσμου, λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2023 και πλαισιώνεται με Κινητή Μονάδα με σκοπό την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, καθώς και των ευάλωτων κοινωνικά ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας “Daniel” κάλυψαν σχεδόν 730.000 στρέμματα γης, ενώ αναφέρθηκαν εκτενείς καταστροφές σε περισσότερες από 45 διαφορετικές δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων τόσο απομακρυσμένων χωριών με περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση από κύριους ή δευτερεύοντες δρόμους. Παράλληλα, ζημιές αναφέρθηκαν και σε αστικά κέντρα της περιοχής. Μεταξύ των καταστροφών συνυπολογίζονται και πολλά οχήματα μετακίνησης των κατοίκων, γεγονός που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες και παροχές που βρίσκονται στα αστικά κέντρα της περιοχής.

Από την επιτόπια εκτίμηση αναγκών των Γιατρών του Κόσμου, κατά την πρώτη φάση των αποστολών βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προέκυψε η ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης σε υλικές ανάγκες για τους κατοίκους καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτάκτως σε αστεγία, φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών ή σε δημόσιους χώρους ελεύθερης στέγασης (σχολεία, κλειστά γυμναστήρια, κ.α.)

Το Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία

Μέσω του νέου Γραφείου Βοήθειας, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν τη βοήθεια τόσο σε άτομα που έχουν ανάγκη, πληττόμενα νοικοκυριά όσο και σε κοινότητες, σχολικές μονάδες και Δομές Κοινωνικής Προστασίας της περιοχής, συντονίζοντας τις δράσεις τους με τις τοπικές αρχές, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας καθώς και άλλους εθελοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια καθημερινά με σκοπό να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, συνεχίζοντας αδιάκοπα να βοηθούν έμπρακτα τους πληγέντες συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία, προσφέροντας υποστήριξη στους κατοίκους, οι οποίοι παραμένουν να ζουν σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχοντας δεσμευτεί για την ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών των πληγέντων για τουλάχιστον έξι μήνες, οι Γιατροί του Κόσμου υλοποιούν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Γραφείου Βοήθειας στη Θεσσαλία προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβάνουν:
  • Φροντίδα Υγείας
  • Κάλυψη Υλικών Αναγκών
  • Φαρμακευτική Κάλυψη
  • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη και Συμβουλευτική
  • Ψυχολογική Εκτίμηση και Παρακολούθηση
  • Προαγωγή Υγείας
900
ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΤΟΜΑ
Έχουν λάβει υπηρεσίες των ΓτΚ από την αρχή των δράσεών τους στην περιοχή.
390
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Έχουν υποστηριχθεί από τη λειτουργία του Γραφείου Βοήθειας των ΓτΚ στη Θεσσαλία.
32
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Με περισσότερα από 8.000 τεμάχια ειδών ατομικής υγιεινής, ατομικής προστασίας, επίπλωσης, ένδυσης και εμφιαλωμένο νερό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Για απευθείας αιτήματα για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών μέσα από το Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία προς την ομάδα μας, μπορείτε να καλείτε στην τηλεφωνική γραμμή των Γιατρών του Κόσμου στο 6951086150 (και μέσω Viber και Whatsapp), ή γραπτώς στο email thessalydesk.mdmgreece@gmail.com. Το Γραφείο Βοήθειας βρίσκεται στη διεύθυνση Κονδύλη 12, 432 00 Παλαμάς Θεσσαλίας και λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 16:00.

Το Γραφείο Βοήθειας στη Θεσσαλία των Γιατρών του Κόσμου ολοκλήρωσε τη λειτουργία του στις 31 Μαΐου 2024.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα κεντρικά γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, στο τηλέφωνο 210 3213150.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Βοηθήστε τους Γιατρούς του Κόσμου να καλύψουμε τις πολλαπλές ανάγκες των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία με μια δωρεά, επιλέγοντας το ποσό που επιθυμείτε