Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Νεα - 29.12.2023

Αποστολη ανθρωπιστικηΣ βοηθειαΣ στη Γαζα

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας εντείνουν τις εκκλήσεις τους για άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κατάπαυση του πυρός, προχωρώντας μέσω της Ανθρωπιστικής Αερογέφυρας της ΕΕ (EU-HAB) στην αποστολή ενός βασικού Κιτ Φροντίδας Υγείας.

Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αφίχθη στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη συνδρομή της Ερυθράς Ημισελήνου. Το φορτίο περιλαμβάνει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών.

Οι Γιατροί του Κόσμου συμμετέχουν στην προσπάθεια, δωρίζοντας ένα Κιτ Φροντίδας Υγείας, εκτιμώμενης αξίας 23.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες 10.000 ατόμων για τρεις μήνες. Η δωρεά αυτή έχει ως τελικό αποδέκτη την Ομάδα Επείγουσας Ιατρικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή (WHO EMT oPt) και θα συμβάλλει στην λειτουργία προσωρινής Δομής Υγείας για τον άμαχο πληθυσμό.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Στη Λωρίδα της Γάζας συντελείται μια ραγδαία και αποτρόπαια καταστροφή με βίαιους θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, και συγκέντρωση υπερπληθυσμού σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Το τοπικό σύστημα Υγείας στη περιοχή δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγείας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ελλείψεις. Οι ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και η απουσία καθαρού και πόσιμου νερού  έχουν οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα σε κατάρρευση με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο επιδημικών εξάρσεων.

Την ίδια στιγμή μέχρι και τα τέλη του 2023, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΗΕ, 1,9 εκ. άνθρωποι, σχεδόν το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας, εκτιμάται ότι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα σε αναζήτηση ασφάλειας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια πουθενά

Σχεδόν 1,4 εκ. εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs) στεγάζονται σε 155 εγκαταστάσεις υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ. Η περιφέρεια της Ράφα είναι τώρα η κύρια περιοχή όπου καταφεύγουν τα εκτοπισμένα άτομα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να διαμένουν σε συνθήκες συγχρωτισμού σε έναν υπερπλήρη χώρο, μετά την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στο Khan Younis και το Deir al Balah μετά από τις εντολές εκκένωσης. 

Στις 2 Ιανουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος στη Γάζα. “Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια πουθενά. Οι άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, σε ανοιχτό χώρο. Κάποιοι από αυτούς δεν μπόρεσαν καν να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης”.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Η εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα φέρεται να έχει ενταθεί, ιδίως λόγω των πρόσφατων μαζικών μετακινήσεων σε όλο το νότιο τμήμα της Γάζας. Η κατάσταση αυτή προσθέτει πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας, το οποίο πασχίζει να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες και τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων που πλήττονται από τον πόλεμο. 

Σύμφωνα με το UNOCHA στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου εκτιμάται πως έχουν χάσει την ζωή του συνολικά 23,385 άτομα ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στις  62.466. Ειδικότερα έχουν χάσει τη ζωή του 22,185 παλαιστίνιοι και πάνω από 1,200 ισραηλινοί ενώ παραπάνω από 65.000 κατοικίες και στεγαστικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει μη διαχειρίσιμη, με τη βία να έχει ενταθεί, μετά το πέρας της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε “μεγάλο κίνδυνο”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, καλώντας τη διεθνή κοινότητα “να αναλάβει επείγουσα δράση για να μειώσει τον σοβαρό κίνδυνο για τον πληθυσμό της Γάζας και να υπονομεύσει την ικανότητα των οργανισμών βοήθειας να βοηθήσουν έναν πληθυσμό που υποφέρει από φρικτά τραύματα, οξεία πείνα και σοβαρό κίνδυνο ασθενειών”.

Η πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδας, Χαρά Τζιουβάρα δήλωσε: “Κάνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι άμαχοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, όλοι όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο, πρέπει να προστατευτούν και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”.