Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Δολοφονία μέλους των ΓτΚ στη Νιγηρία
Νεα - 22.11.2022

Δολοφονια μελουΣ των ΓτΚ στη Νιγηρια

Στις 17 Νοεμβρίου μια εργαζόμενη στην ανθρωπιστική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου σκοτώθηκε στην Νταμπόα της Πολιτείας Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η υπάλληλος των ΓτΚ, η οποία εργαζόταν ως Συντονίστρια Ανθρώπινου Δυναμικού στη Νιγηρία, δέχθηκε επίθεση από μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας την περασμένη Πέμπτη. Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτού του τραγικού περιστατικού δεν είναι ακόμη γνωστές.

“Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια της συναδέλφου μας που δολοφονήθηκε καθώς εργαζόταν για να φέρει βοήθεια στις κοινότητες στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της”, δήλωσε ο Jiten Asem, επικεφαλής της αποστολής των ΓτΚ στη Νιγηρία.

Η Δρ Florence Rigal, πρόεδρος των ΓτΚ Γαλλίας, δήλωσε: “Οι Γιατροί του Κόσμου πενθούν. Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να παραδίδουν ζωτικής σημασίας βοήθεια στις κοινότητες χωρίς να δέχονται επιθέσεις”.

Σοκ στους Γιατρούς του Κόσμου

Αυτή η τραγωδία έχει προκαλέσει σοκ στους ΓτΚ. Καταδεικνύει για άλλη μια φορά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ στον ανθρωπιστικό τομέα. Χρόνο με το χρόνο τα περιθώρια λειτουργίας μας περιορίζονται όλο και περισσότερο, αναγκάζοντάς μας να εργαζόμαστε σε συνθήκες που θέτουν τις ομάδες μας σε κίνδυνο. Ωστόσο, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διατηρήσουμε την παρουσία μας δίπλα στους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες κρίσης.

“Ζητάμε πλήρη διαφάνεια από τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Νιγηρίας και αναμένουμε την πλήρη συνεργασία τους για τη διερεύνηση αυτής της τραγωδίας. Η οικογένεια της συναδέλφου μας, οι συνάδελφοί της στη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο και ολόκληρη η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι οδήγησε τον δράστη να διαπράξει αυτό το έγκλημα”, πρόσθεσε η πρόεδρος των ΓτΚ Γαλλίας.

Όποιες και αν είναι οι συνθήκες αυτής της υπόθεσης, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι όλα τα μέρη μιας σύγκρουσης πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εγγυώνται την ασφάλεια όσων μεταφέρουν την αναγκαία βοήθεια στους αμάχους. Ειδικότερα, καλούμε τον νιγηριανό στρατό και την κυβέρνηση της Νιγηρίας να αναλάβουν την ευθύνη τους για το περιστατικό αυτό και να διασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί.

 

Σημειώσεις
  • Το 2022 έχουν ήδη σημειωθεί τέσσερα περιστατικά που έπληξαν εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Νιγηρία, δύο από αυτά στην Πολιτεία Μπόρνο. Αυτό το πέμπτο περιστατικό ήταν το πιο θανατηφόρο από το 2020.
  • Οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2016 για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των ευάλωτων κοινοτήτων. Το 2021, οι ΓτΚ συνέχισαν να παρέχουν φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 300.000 ατόμων στη Νιγηρία.

 

Γραφείο Τύπου:

Aurélie Godet, Υπεύθυνη Τύπου: aurelie.godet@medecinsdumonde.net // +33 (0)6 69 76 31 18