Νεα - 21.06.2023

ΕκτεταμενεΣ πλημμυρεΣ στην Ουκρανια

UPDATE: 21/6/2023

Δέκα νεκροί και 20 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην Νόβα Καχόφκα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εκτεταμένη περιοχή. Παράλληλα, 35 άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους 7 παιδιά και 5 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.

Ο μαζικός εκτοπισμός των πληγέντων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Για την εκκένωση των πολιτών, έχουν επιστρατευτεί 51 λεωφορεία. Τα τρένα από τη Χερσώνα προς το Κίεβο και από τη Χερσώνα προς το Λβιβ λειτουργούν τις μονές ημέρες. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθούν 14 κέντρα εκκένωσης (13 στην πόλη της Χερσώνας και 1 στο χωριό Vysokoe, περιφέρεια Beryslav).

Μεγάλες καταστροφές

Συνολικά έχουν απομακρυνθεί 2.782 άτομα, εκ των οποίων 309 παιδιά και 78 άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Το 80% των ατόμων, υπό το φόβο της λεηλασίας, παραμένουν κοντά στα σπίτια τους και αρνούνται να απομακρυνθούν εκτός της Νόβα Καχόφκα. Οι κάτοικοι επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτά μόλις υποχωρήσει το επίπεδο των υδάτων το οποίο αναμένεται να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 423 άτομα σε κέντρα προσωρινής εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων 70 ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και 7 παιδιά. Μέχρι τώρα, έχει παρασχεθεί ψυχολογική βοήθεια σε 398 άτομα. Από την έναρξη των εργασιών, οι υπηρεσίες διάσωσης έλαβαν 1.536 κλήσεις από πολίτες.

Από τις  πλημμύρες έχουν καταστραφεί 3.801 σπίτια, τουλάχιστον 80 οικισμοί έχουν πληγεί (και στις δύο πλευρές της όχθης του ποταμού Δνείπερου). Ταυτόχρονα, 28 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης πλημμυρίσει. Το Κλινικό Νοσοκομείο Χερσώνας έχει πλημμυρίσει, ενώ έχει καταστραφεί και το κοντέινερ στην Blahativka. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας για 35 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία 6 κέντρων εκκένωσης πληθυσμών. Εικοσι δύο ταξιαρχίες από το Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και 6 πληρώματα από τον Ερυθρό Σταυρό βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης.

Εκτεταμένες πλημμύρες

Οι διασώστες εργάζονται πυρετωδώς για την άντληση του νερού. Στις 15 Ιουνίου αντλήθηκαν 22.000 τόνοι νερού από 88 σπίτια και υπόγεια (από την έναρξη των εργασιών αντλήθηκαν περισσότεροι από 59.000 τόνοι νερού από 245 σπίτια και υπόγεια), με τη συμμετοχή 69 μηχανοκίνητων αντλιών. Για την ώρα η στάθμη του νερού κοντά στις γέφυρες δεν αυξάνεται και παρατηρείται σταδιακή μείωση. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Δνείπερο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα αποχέτευσης λυμάτων 170.000 κατοίκων.

Ο πληθυσμός 36 οικισμών στις περιοχές Dariyivska, Bilozerka, Tiahynska, Novokakhovska, Chornobaivska, Kalynivska, και στη Χερσώνα έχουν εφοδιαστεί πλήρως με τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας της 15ης Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρέδωσαν 49 τόνους νερού (εκ των οποίων οι 36 τόνοι ήταν πόσιμοι) και 4.495 κιλά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πολίτες. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική ζήτηση για εναλλακτικές συσκευές μαγειρέματος (σόμπες, καυστήρες αερίου)- αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης και παροχής φυσικού αερίου.

Μόλυνση του νερού 28 χιλιάδες φορές πάνω από το κανονικό

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πληγέντες είναι το πόσιμο νερό. Η στάθμη του νερού της Δεξαμενής Καχόφκα – πηγή πόσιμου νερού για περίπου 700.000 ανθρώπους στη νότια Ουκρανία – φέρεται να έχει μειωθεί κατά 70%, προκαλώντας σοβαρή έλλειψη νερού σε αρκετές περιοχές. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων παρέδωσε μια ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινότητα Bilozerka, που περιλάμβανε πόσιμο νερό, συσκευασμένα τρόφιμα, υλικά για επισκευές κατοικιών και φάρμακα. Επιπλέον, πόσιμο νερό με βυτιοφόρα και περίπου 1.000 μερίδες ξηρής τροφής παραδόθηκαν στο χωριό Sadove και στην περιφέρεια Dnipropetrovsk.

“Οι συνέπειες της καταστροφής του φράγματος Kakhovskaya δεν μπορούν να εκτιμηθούν πλήρως αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι τεράστιες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των ανθρώπων“, δήλωσε ο Viktor Lyashko, υπουργός Υγείας της Ουκρανίας.

Υπήρξε μια υπέρβαση 28.000 φορές σύμφωνα με ορισμένους δείκτες [σ.σ στον ποταμό Δνείπερο]. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται το κολύμπι, το ψάρεμα, η κατανάλωση αυτού του νερού και η σίτιση των βοοειδών. Όταν ένα άτομο κολυμπά σε τέτοιο νερό, μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσει κάποια ασθένεια. Οι μονάδες επεξεργασίας μεταπήδησαν σε καταστάσεις απολύμανσης έκτακτης ανάγκης. Η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο δίκτυο ύδρευσης έχει ενισχυθεί, ώστε να μη χαθεί ένα ξέσπασμα“, τόνισε ο Lyashko.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες. Η κυβέρνηση διέθεσε ενάμισι δισεκατομμύριο γρίβνες για τις πληγείσες περιοχές: Mykolaiv, Kherson, Zaporizhzhia και Dnipropetrovsk. Οι περιοχές αυτές θα ζουν με υπόγεια ύδατα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Παράλληλα, δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας θα είναι κατάλληλες για παραθαλάσσιες διακοπές φέτος, επειδή τα νερά μόλις έχουν αρχίσει να υποχωρούν από τις κατοικημένες περιοχές. Και το πόσο γρήγορα θα καθαρίσει η θάλασσα εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του φράγματος, από το πώς θα φύγει το νερό από τις εκβολές του ποταμού.

Κίνδυνοι

Εν τω μεταξύ, υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν δύο χώροι ταφής που περιέχουν κουφάρια ζώων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει επιπλοκές στην επιδημιολογική και επιζωοτική κατάσταση. Για αυτό το λόγο διατίθενται ήδη επαρκείς ποσότητες εμβολίων. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας σημειώνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα χολέρας μεταξύ των ανθρώπων. Γίνεται παρακολούθηση των ταμιευτήρων και εντοπίζονται κατά διαστήματα ιοί χολέρας, τόσο σχετιζόμενοι με τις πλημμύρες όσο και μη σχετιζόμενοι.

Παράλληλα, οι αρχικές δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι πολλές χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου έχουν πληγεί- εκτιμάται ότι γύρω στο 20% της Χερσώνας έχει πλημμυρίσει. Εάν οι πλημμύρες συνεχιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες καλλιεργειών χωρίς επαρκή χρόνο για επαναφύτευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Καχόφκα

Σύμφωνα με την “Ukrhydroenergo”, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης των υδροηλεκτρικών σταθμών της Ουκρανίας, ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόφκα (KHPP) καταστράφηκε ολοσχερώς. Η κορύφωση της απόρριψης νερού από την δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόφκα σημειώθηκε το πρωί της 7ης Ιουνίου. Η δεξαμενή Καχόφκα, σχηματίζεται από το φράγμα Καχόφκα και εκτείνεται σε μήκος 240 χιλιομέτρων στις περιφέρειες της Ζαπορίζια, Ντνιεπροπετρόφσκ και Χερσώνα. Υπολογίζεται ότι 600 km2 της περιφέρειας Χερσώνα βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό.

Έκκληση στου τους διεθνείς οργανισμούς έκανε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ, να βοηθήσουν τους πληγέντες στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη. Η βλάβη και η επακόλουθη κατάρρευση του υδροηλεκτρικού σταθμού απελευθέρωσε μεταξύ 150 και 450 τόνων μηχανέλαιου από τις τουρμπίνες του σταθμού στον ποταμό Δνείπερο. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια, η κλίμακα της άμεσης και μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής καταστροφής από τη διαρροή πετρελαίου.

Η καταστροφή του φράγματος, πέρα από αυτές τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες, θα έχει σημαντικές αντίκτυπο μακροπρόθεσμα σε μια πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή και πληθυσμό. Θα έχει σοβαρές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετακίνησης και μετανάστευσης των πληθυσμού, και είναι πιθανό να ρίξει μια σκοτεινή σκιά στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την κλιμάκωση της ανθρωπιστική βοήθειας, παρέχοντας σε πάνω από 30.000 άτομα βοήθεια, ιδίως τρόφιμα και νερό. Οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ανθρώπων και οικόσιτων ζώων.

Η ανταπόκριση των ΓτΚ

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού καθώς η ανάγκη για άμεση στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα υγείας στις πληγείσες κοινότητες από τις πλημμύρες είναι επιτακτική, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη υποστήριξης για καθαρό νερό στις εγκαταστάσεις Υγείας. Οι ΓτΚ βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αρχές, έχοντας έτοιμα κάποια αποθέματα έκτακτης ανάγκης (φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα και κιτ 

Με μια δωρεά μπορείτε να βοηθήσετε

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού καθώς η ανάγκη για άμεση στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα υγείας στις πληγείσες κοινότητες από τις πλημμύρες είναι επιτακτική, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη υποστήριξης για καθαρό νερό στις εγκαταστάσεις Υγείας. Την ίδια στιγμή, οι ΓτΚ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον τοπικό εταίρο στην περιοχή WayHome, βρίσκονται σε επιφυλακή για αντιμετώπιση έξαρσης επιδημιών που μεταδίδονται από το νερό.
 

Με κατάθεση σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

Αναγράφοντας στην αιτιολογία τη λέξη ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217
IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

ALPHA BANK

Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401
IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401 / SWIFT: CRBAGRAAXXX

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640
IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

EUROBANK

Αρ. Λογ/σμού: 0026/0003/01/0100789826
IBAN: GR92 0260 0030 0000 1010 0789 826 / SWIFT: EFGPGRAA

Μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς, επικοινωνήστε με το Τμήμα Δωρεών στο τηλ. 210.32.13.150 ή στο finance@mdmgreece.gr για την έκδοση και αποστολή της απόδειξης.