Νεα - 24.02.2023

Ενα χρονο μετα τη ρωσικη εισβολη στην Ουκρανια

Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν για πρωτοφανή κρίση υγείας

Έναν χρόνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο λαός της απειλείται από μια πρωτοφανή κρίση υγείας. Με αφορμή την πρώτη “μαύρη” επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έναν απολογισμό έτους, ενός ατελείωτου έτους, για όσους επλήγησαν από την εισβολή. Η Οργάνωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων, να αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους αμάχων και να διευκολύνει την παροχή των πιο βασικών υπηρεσιών για τη ζωή τους, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παραμένουν στην περιοχή ένα χρόνο τώρα και συνεχίζουν τη δράση τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 στους ΓτΚ για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΓτΚ έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα) και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 25 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία, συνοδεύοντας τα είδη πρώτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες των ΓτΚ για την Ουκρανία έχουν ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 29.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων υπολογίζεται σε 2,3 εκατομμύρια.

Μετά από ένα χρόνο εντατικής συνεργασίας με το ουκρανικό σύστημα υγείας, οι ΓτΚ προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μετά από πολυάριθμες επιθέσεις στις υποδομές υγείας και λόγω της έλλειψης φαρμάκων και υγειονομικών προμηθειών, καθώς και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού που τον εμποδίζουν να λάβει ιατρική περίθαλψη.

ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας εργάζονται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση της περίθαλψης των ασθενών παρά τις συχνές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, της θέρμανσης και της λειτουργίας του ιατρικού εξοπλισμού. Επιπλέον, οι ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι εκείνες που ήταν ήδη ευάλωτες πριν από τον πόλεμο, ιδίως οι χρονίως πάσχοντες, οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες ή τα άτομα με καρκίνο. Η πρόσβαση στα κέντρα υγείας με τις απαραίτητες ανθρωπιστικές προμήθειες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η μεταφορά και παράδοση δωρεών φαρμάκων και ιατρικών αναλώσιμων είναι ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω των κατεστραμμένων δρόμων, των υποδομών και της έλλειψης ασφαλών διαδρομών.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΔΡΑΣΗ

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: περισσότεροι από 7.000 νεκροί και 11.000 τραυματίες πολίτες, 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους και 8 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αλλά πολλοί από τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένουν αόρατοι. Καθώς ο λαός της συνεχίζει να βιώνει τραυματικά γεγονότα χωρίς να είναι ορατό το τέλος της σύγκρουσης, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώνεται μαζικά.

Οι ΓτΚ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη συμμετοχή ψυχολόγων στις κινητές μονάδες του, οι οποίες παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους εκτοπισμένους και σε άλλα μέλη του πληθυσμού. Επιπλέον, πραγματοποιούν ψυχολογικές ομαδικές συνεδρίες καθώς και εκπαιδεύσεις ψυχικής υγείας σε νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες και προσφέρουν υποστήριξη μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής ψυχικής υγείας.

ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΒΙΑ

Οι ΓτΚ καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρέπει επιτέλους να τερματιστεί κάθε βία κατά των αμάχων και του ανθρωπιστικού προσωπικού, καθώς και κατά των πολιτικών υποδομών.  Παρά τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες, ιδίως στην ανατολική και νότια Ουκρανία, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη εξακολουθεί να αρνείται και είναι σχεδόν αδύνατο για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να φτάσουν στις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να προβεί σε επείγουσα και στοχευμένη συνηγορία για την ανθρωπιστική πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα και ως αυτόνομη προτεραιότητα.

Οι ΓτΚ δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία από το 2015. Πριν από τη ρωσική επίθεση, η οργάνωση εργαζόταν κυρίως στα ανατολικά της χώρας, παρέχοντας ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, της ψυχικής υγείας και των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, περισσότερα από 3.000 διεθνώς εκτοπισμένα άτομα στην Ελλάδα έλαβαν υποστήριξη και υπηρεσίες υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, διασύνδεσης με το ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση, και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης και επισιτιστικής βοήθειας). Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 15.000 άτομα έχουν ωφεληθεί άμεσα από τις δραστηριότητες παρέμβασης των ΓτΚ, ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000.

Οι ΓτΚ συνεχίζουν να βρίσκονται όπου υπάρχουν άνθρωποι, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη ανταποκρινόμενοι άμεσα σε κάθε νέα έκτακτη ή μη ανθρωπιστική κρίση. Αποστολή των ΓτΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στην Τουρκία, πλάι στους συναδέλφους, στηρίζοντας το εκεί προσωπικό με κάθε τρόπο.