Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ένα χρόνο μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία
Νεα - 08.02.2024

Ενα χρονο μετα τουΣ φονικουΣ σεισμουΣ σε Τουρκια και Συρια

Ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 58.000 ανθρώπων σε κτίρια που κατέρρευσαν, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε σπίτια και υποδομές στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) απευθύνει έκκληση για συνεχή βοήθεια για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων αναγκών του πληγέντος πληθυσμού. Παρά την πρόοδο των προσπαθειών ανάκαμψης, οι σεισμοί έχουν βαθύτατες επιπτώσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Οι οικονομικές δυσχέρειες ανάγκασαν πολλούς από τους πληγέντες να συγκεντρώσουν νέα χρέη, στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η ανεργία, η περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ενισχύουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού συνολικά αλλά και την για προστασία των ευάλωτων ατόμων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την έκθεση στις διάφορες μορφές βίας με κυρίαρχη την έμφυλη βία. 

Η έλλειψη ιδιωτικότητας ως αποτέλεσμα των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης σε σκηνές, τα διαρκώς εντεινόμενα περιστατικά έμφυλης βίας, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, τα φαινόμενα της παιδικής εργασίας και των πρόωρων εξαναγκαστικών γάμων, είναι πιθανό να αυξηθούν στις πληγείσες περιοχές 1 χρόνο μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς. 

Τα προβλήματα πρόσβασης σε ασφαλές νερό και κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών στην περιοχή, καθώς και την εκθετική αύξηση του αριθμού ατόμων που υποφέρουν από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Στη Συρία, η καθημερινότητα των ανθρώπων είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επιδεινούμενων συνεπειών των σεισμών μετά από σχεδόν 13 έτη  συγκρούσεων, που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓτΚ

Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται στην καρδιά της αντιμετώπισης των αναγκών των πληγέντων από την πρώτη ημέρα. Οι ομάδες παρέχουν άμεση βοήθεια στις πληγείσες από τους σεισμούς κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, της προστασίας δημόσιας υγείας και των βασικών συνθηκών υγιεινής (WASH) με συστηματική παρουσία εντός των δομών διαμονής, με επισκέψεις σε δυσπρόσιτες περιοχές με την αξιοποίηση των κινητών ιατρικών τους μονάδων, με τη λειτουργία ασφαλών και φιλικών χώρων για τις γυναίκες και τα παιδιά στο Hatay και έντεκα (11) κέντρων υγείας στο Χαλέπι, την Ίντλιμπ και τη Χάμα στη βορειοδυτική Συρία.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τους σεισμούς, οι ομάδες υγείας των Γιατρών του Κόσμου παρείχαν 32.190 βασικές υπηρεσίες υγείας σε 26.531 άτομα που επλήγησαν από το σεισμό στην επαρχία Hatay. Αυτό περιλαμβάνει θεραπεία για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης καθώς και μεταδοτικές ασθένειες όπως η ψώρα και η φθειρίαση. Οι νοσηλευτές και οι μαίες των ΓτΚ διεξήγαγαν επίσης ομαδικές δραστηριότητες προαγωγής υγείας έχοντας στο επίκεντρο τα θέματα υγιεινής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ενώ πραγματοποίησαν παραπάνω από 5.000 συμβουλευτικές συνεδρίες προγεννητικής και μεταγεννητικής φροντίδας καθώς και ομαδικές συνεδρίες οικογενειακού προγραμματισμού. Επιπλέον, οι σύμβουλοι ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (PSS) των ΓτΚ και οι ψυχολόγοι παρείχαν ομαδική και ατομική συμβουλευτική σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο πλαίσιο πρόληψης και διαχείρισης του ψυχολογικού τραύματος από από τις σεισμικές καταστροφές. Οι ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης διεξήγαγαν συστηματικά ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.100 ατόμων.

ΣΥΡΙΑ

Στην εμπόλεμη Συρία, όπου οι σεισμοί την έπληξαν σφοδρά στις 6 Φεβρουαρίου 2023, οι ΓτΚ συνέχισαν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους πληγέντες μέσω της λειτουργίας τριών (3) Κινητών Ιατρικών Ομάδων, έντεκα (11) κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δύο κοινοτικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και των υπηρεσιών νοσηλείας και εξωτερικού φαρμακείου σε άλλα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συνολικά, οι ΓτΚ διεξήγαν παραπάνω από 425.000 συνεδρίες ιατρικής φροντίδας σε περισσότερα από 200.000 άτομα μέσω Κινητών Ιατρικών Μονάδων, Σταθερών Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Κοινοτικών Κέντρων, με διαρκή διανομή κιτ υγιεινής και μητρότητας στους σεισμόπληκτους πληθυσμούς στην Τουρκία και τη Συρία. 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Με μια δωρεά μπορείτε να βοηθήσετε τους επιζώντες του σεισμού

Επέλεξε το ποσό και τη συχνότητα που θέλεις να κάνεις δωρεά στους Γιατρούς του Κόσμου και ολοκλήρωσε την κατάθεσή σου μέσω Τράπεζας ή και PayPal