Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-ΓτΚ - THI: Τρεις μήνες αποτελεσματικής δράσης στη Θεσσαλία
Νεα - 23.02.2024

ΓτΚ - THI: ΤρειΣ μηνεΣ αποτελεσματικηΣ δρασηΣ στη Θεσσαλια

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν δυσανάλογα και με πρωτόγνωρο τρόπο τις πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας, οι Γιατροί του Κόσμου ενεργοποιήθηκαν άμεσα με συνεχείς αποστολές Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην περιοχή.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας – The Hellenic Initiative, μιας από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της ελληνικής διασποράς, οι Γιατροί του Κόσμου μπόρεσαν να αναπτύξουν ιατρικές μονάδες, να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρουν δωρεάν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Προσεγγίστηκαν 1.250 άτομα το τρίμηνο Οκτώβριο – Δεκέμβριο

Κατά την πρώτη φάση της ανταπόκρισης των ΓτΚ, οι ομάδες πεδίου που βρέθηκαν παρούσες στις πληγείσες περιοχές παρείχαν άμεση υγειονομική περίθαλψη, υποστήριξη και βοήθεια στους κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν ακραίες συνθήκες διαβίωσης και κινδύνους στέγασης. Συγκεκριμένα, 500 άτομα έλαβαν άμεση υποστήριξη μέσω υπηρεσιών υγείας, ενώ η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου επισκέφθηκε συνολικά 26 πληγείσες κοινότητες. Παράλληλα, οι ΓτΚ-Ελλάδας διένειμαν περισσότερα από 6.000 ειδικά πακέτα έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, υπό την καθοδήγηση και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, όπως οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να εντοπίσει τις ανάγκες και να παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η διανομή υγειονομικού και ενημερωτικού υλικού, είδη ατομικής υγιεινής (αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια, μάσκες, χλωρίνη κτλ), υπηρεσίες ιατρικής συμβουλευτικής και παραπομπή και διανομή φαρμάκων κατά περίπτωση.

Συνολικά, όσον αφορά την άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας, κατά τη διάρκεια όλου του τριμήνου προσεγγίστηκαν συνολικά 404 ωφελούμενοι, τόσο μέσω της λειτουργίας του Γραφείου Βοήθειας στη Θεσσαλία όσο και μέσω των συνακόλουθων αποστολών της Κινητής Ιατρικής Μονάδας. Μέσω της διαδοχικής διανομής ειδών πρώτης ανάγκης υγείας για την προστασία συγκεκριμένων περιστατικών που σχετίζονται με την υγεία, προσεγγίστηκαν περίπου 1.250 άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου Οκτ-Δεκ 2023, ενώ μέσω της διανομής των ειδών ατομικής προστασίας προσεγγίστηκαν περίπου 3.400 μόνιμοι κάτοικοι. Επιπλέον, 177 άτομα έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχοντας βιώσει την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνονται στη λάσπη.

Γραφείο Βοηθείας των ΓτΚ στη Θεσσαλία

Η πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative επέτρεψε στους Γιατρούς του Κόσμου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τόσο τις άμεσες όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες για την ανακούφιση των πληγέντων.

Οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή έχοντας δημιουργήσει ένα τοπικό Γραφείο Βοήθειας που παρέχει άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασική υποστήριξη για τους πλημμυροπαθείς καθώς και για ευάλωτα άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της ζωής των πλημμυροπαθών κοινοτήτων στη Θεσσαλία. Ο αντίκτυπος κάθε δωρεάς είναι μεγάλος, προσφέροντας ελπίδα και ουσιαστική υποστήριξη σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη.