Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Λωρίδα της Γάζας
Νεα - 09.10.2023

Λωριδα τηΣ ΓαζαΣ

Έκκληση για σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου

Οι Γιατροί του Κόσμου είμαστε σοκαρισμένοι και εκφράζουμε τη θλίψη μας και την έντονη ανησυχία μας για την κλιμάκωση των αιματηρών γεγονότων και τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων τις τελευταίες 10 ημέρες στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει, το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου. Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τις Ισραηλινές και τις Παλαιστινιακές Αρχές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ενόψει της κλιμάκωσης της βίας και στα δύο εδάφη, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει μαζικά τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 12.500, ενώ περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ. Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι πολύ επισφαλής και τεταμένη. Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν για την κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή, η οποία απειλεί τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε μια χρονιά που ήδη θεωρείται η πιο θανατηφόρα για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Διασφάλιση ανθρωπιστικού διαδρόμου και Προστασία του Άμαχου Πληθυσμού

Οι ΓτΚ καταδικάζουμε συλλογικά τις επιθέσεις κατά αμάχων και κάθε ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ζητάμε την άνευ όρων προστασία του ανθρωπιστικού και υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται στο πεδίο σε όλες τις περιστάσεις, καθώς και τη προστασία όλων των υποδομών υγείας και της πρόσβασης σε αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ υπάρχει έλλειψη προσβασιμότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε ανάρτησή του σε πλατφόρμα social media “κάθε δευτερόλεπτο περνά αναμένοντας την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές”, ενώ τόνισε ότι οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Ανθρωπιστική Βοήθεια

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών υγείας του άμαχου πληθυσμού. Συνεπώς, η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι. Η πρόσβαση αυτή είναι απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η διαθεσιμότητα βασικού ιατρικού υλικού, η διέλευση ιατρικών ομάδων και ανθρωπιστικού προσωπικού και η έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας ασθενών που χρήζουν άμεσης φροντίδας υγείας.

Την ίδια στιγμή και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές οφείλουν να εργαστούν για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απελευθέρωσης των αμάχων που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς και του τερματισμού των εχθροπραξιών κατά του ισραηλινού πληθυσμού.

Οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν επίσης ότι οι βασικές ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Οποιαδήποτε αναστολή αυτής της βοήθειας επιδεινώνει περαιτέρω την ευαλωτότητα τους.

©Mohammed Zaanoun

Οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή από το 1994, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην υγεία και την ευημερία του άμαχου πληθυσμού, καθώς και για την ικανότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο υπερφόρτωσης των κλινικών και των υπηρεσιών.

Η Λωρίδα της Γάζας υποφέρει από μια παρατεταμένη κρίση για παραπάνω από 16 χρόνια. Ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτεθεί σε διάφορες στρατιωτικές κλιμακώσεις, ιδίως το 2007, το 2012, το 2014, το 2021 και τώρα το 2023.

Σύσσωμες οι αντιπροσωπείες και τα παραρτήματα των ΓτΚ ανά τον κόσμο οργανώνονται και αναπροσαρμόζουν τις δράσεις τους με πρωταρχικό σκοπό να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν τη βοήθεια τους σε συντονισμό με θεσμικούς φορείς, τον ΟΗΕ και άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.