Νεα - 31.07.2023

Μου φτανει που ηρθατε

Βρεθήκαμε στη Βόρεια Κέρκυρα, στις περιοχές που επλήγησαν από τη πύρινη λαίλαπα.

Ομάδα των ΓτΚ έσπευσε κοντά στους πυρόπληκτους, πραγματοποιώντας κατ οίκον επισκέψεις και εκτιμώντας τις ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικής κατάστασης των πληγέντων. Οι τελευταίες ημέρες είναι από τις πιο δύσκολες για το νησί. Χιλιάδες κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, τραυματισμούς και εγκαύματα) και χωριά έχουν εκκενωθεί.

Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ματαδεί”, ψελλίζει η 85χρονη κα Ν. με το που μας είδε στο κατώφλι του σπιτιού της που βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο στις Λούτσες. Στο εν λόγω χωριό που αριθμεί 150 κατοίκους καταστράφηκαν δέκα σπίτια. Ο πληθυσμός του χωριού που στο σύνολό τους είναι μεγάλης ηλικίας είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 25/07. Η κα Ν. ζει μόνη της και αν και έχουν δει πολλά τα μάτια της, όπως μας είπε, αυτό που έζησε ήταν συγκλονιστικό. “Είπα πάει, αυτό ήταν! Θα καώ ζωντανή!”, λέει και τρέμει σύγκορμη. Τα παιδιά της κας Ν. είναι μετανάστες σε άλλη χώρα και εκείνη ζει στις Λούτσες, έχοντας παρέα το σκυλάκι της.

“Στην αρχή δεν καταλάβαμε καλά καλά τι έγινε, μόνο η φωτιά που μύριζε… Και χωρίς να το καταλάβω πως, δεν μπορούσα να ανοίξω ούτε την πόρτα για να βγω έξω. Όλη η αυλή πήρε φωτιά κι η τέντα άρπαξε…. Ολοκαύτωμα!”.

Το σκυλάκι της γαύγιζε έξω στην αυλή και εκείνη πανικόβλητη άκουγε στην τηλεόραση ότι οι Λούτσες εκκενώνονται. Τους άκουγε να παλεύουν να σβήσουν τη φωτιά, μετά σκοτάδι…2 ημέρες, ούτε ψωμί, ούτε νερό.

Με μια λάμπα μπαταρίας που φοβόταν να την ανάψει κι αυτή,  μην σωθεί η μπαταρία και μείνει στο απόλυτο σκοτάδι. “Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ματαδεί κοπέλα μου”, ψελλίζει και ξεσπά σε λυγμούς. “Ήρθαν μετά και με βοήθησαν κι εμένα και το παιδί μου” (σσ. το σκυλάκι της).

“Τα φάρμακά μου τα παίρνω, τι να κάνω, μεγάλη γυναίκα είμαι με πολλά προβλήματα υγείας. Μου φτάνει που ήρθατε! Σας ευχαριστώ που ήρθατε”, μας λέει και μας αγκαλιάζει σφιχτά, προσθέτοντας “Φοβήθηκα τόσο πολύ”.

Να ξανάρθετε” μας είπε, κι εμείς το υποσχεθήκαμε.

Θα ξανάρθουμε, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη θα είμαστε εκεί.

 

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στο σύνολο τη δράσης, οι ΓτΚ παρείχαν υπηρεσίες σε σύνολο 41 ενηλίκων ατόμων, ανάμεσα σε αυτούς πολίτες των πληγέντων περιοχών, πυροσβέστες, εθελοντές του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας καθώς και σε τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή κατά την διάρκεια των πυρκαγιών.

Στην περιοχή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα σε ειδικότητες όπως: πνευμονολόγος, ψυχίατρος, καρδιολόγος, παιδίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, γυναικολόγος και μαία. Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από ιδιωτικά κέντρα υγείας, και οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης προς την πόλη και το Γενικό Νοσοκομείο “Αγία Ειρήνη” – το οποίο απέχει 1 ώρα με ΙΧ από τις Λούτσες – είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για να λάβουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας.

Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου συναντήθηκε με θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας. Στόχο έχει να καταγράψει τις ανάγκες και να παράσχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στις κοινότητες της Αχαράβης, της Κασσιόπης, των Λουτσών και της Παλαιάς Περίθειας.

Σε μεγάλο ποσοστό οι εξυπηρετούμενοι που τους παρασχέθηκε βοήθεια από τους ΓτΚ, αντιμετώπιζαν χρόνια νοσήματα και παθήσεις όπως αλλεργική βρογχίτιδα, χρόνια πνευμονοπάθεια, υπέρταση, και σακχαρώδη διαβήτη. Ενώ πολλά άτομα αντιμετώπιζαν εκδηλώσεις στρες, άγχους και δυσκολία ύπνου οι οποίες εκδηλώθηκαν κυρίως μετά τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς. Αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν εκτός της κατοικίας τους χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και έτσι τα προμηθεύτηκαν από την ομάδα των ΓτΚ.

Η πλειοψηφία των περιστατικά έλαβε ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, πληροφόρηση και κατάλληλες παραπομπές.

Στις πληγείσες κοινότητες υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Πολλοί πολίτες φοβούνται την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην περιοχή τους όταν ξεκινήσουν οι βροχές.

Μεγάλο μέρος του βουνού δεν έχει πλέον δέντρα και πράσινο άρα οι πλημμύρες είναι αναπόφευκτες και η ανησυχία για ακόμη μια φυσική καταστροφή είναι πολύ έντονη εντείνοντας την αγωνία τους

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να γίνει μέρος της αλυσίδας αλληλεγγύης των Γιατρών του Κόσμου, ενισχύοντας το έργο μας στις περιοχές, κάνοντας μια δωρεά σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς σημειώνοντας τη λέξη «Πυρκαγιές»

ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217
IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

ALPHA BANK

Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401
IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401 / SWIFT: CRBAGRAAXXX

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640
IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

EUROBANK

Αρ. Λογ/σμού: 0026/0003/01/0100789826
IBAN: GR92 0260 0030 0000 1010 0789 826 / SWIFT: EFGPGRAA

Μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς, επικοινωνήστε με το Τμήμα Δωρεών στο τηλ. 210.32.13.150 ή στο finance@mdmgreece.gr για την έκδοση και αποστολή της απόδειξης.

ΔΩΡΕΑ ΜΕ ΚΑΡΤΑ

Επέλεξε το ποσό και τη συχνότητα που θέλεις να κάνεις δωρεά στους Γιατρούς του Κόσμου και ολοκλήρωσε την κατάθεσή σου μέσω Τράπεζας ή και PayPal