Νεα - 09.08.2023

Ο πινακαΣ που ξυπνησε ασχημεΣ αναμνησειΣ

Οι ωφελούμενες του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής των Γιατρών του Κόσμου, A Step Forward είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την γκαλερί The Holy Art Athens.

Μαζί με ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, οι γυναίκες περιηγήθηκαν στην έκθεση Art on Loop και θαύμασαν τα ψηφιακά έργα των καλλιτεχνών.  Μια από τις ωφελούμενες από την Σομαλία έμεινε αποσβολωμένη, απορροφημένη, κοιτούσε το ψηφιακό έργο Into the sea. “Είναι η θάλασσα, σου αρέσει;”  τη ρωτήσαμε, με εκείνη να δακρύζει.

Ήταν 22 Νοεμβρίου όταν μπήκε σε μια βάρκα, μια μέρα που δε θα ξεχάσει ποτέ. Ήταν τόσο φοβισμένη, “νόμιζα πως δεν θα επιβιώσω’’, μας λέει, ενόσω μας εξιστορεί πως έφυγε  από την Τουρκία με ένα φουσκωτό, με προορισμό την Λέσβο. “Ήμουν τρομαγμένη, είχε πολλά κύματα, νερά έμπαιναν μέσα στο φουσκωτό, δε θα μπορέσω να το ξεχάσω ποτέ”, λέει με τρεμάμενη φωνή και ξεσπάσει σε λυγμούς.

Φτάνοντας στην Λέσβο και καθώς περνούσαν οι μέρες, μη πιστεύοντας πως είχε βγει ζωντανή, συνέβη κάτι που την έκανε να χαμογελάσει ξανά. Στο ΚΥΤ γνώρισε τον σύντροφο της, “τον πιο καλό άνθρωπο”, όπως μας λέει, ο οποίος την αγαπάει, την φροντίζει, την ηρεμεί. Εκείνος βρίσκεται πλέον σε ένα ΚΥΤ στην Αθήνα, συνεχίζουν να βγαίνουν και να συζητάνε για το μέλλον τους. Αυτό που θέλουν είναι να σταθούν στα πόδια τους και να πάνε στην Γερμανία όπου τους περιμένουν φίλοι τους. 

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε δίπλα μου, που με βοηθάτε να σταθώ και πάλι στα πόδια μου, να μπορέσω και πάλι να κερδίσω τη ζωή μου”, μας λέει και τα δάκρυα λύπης, φόβου τώρα είναι δάκρυα χαράς, ανακούφισης και ελπίδας για το αύριο. Αποχωρούμε από την έκθεση με μια μεγάλη αγκαλιά, σφιχτή, από αυτές που σε λυτρώνουν και ένα πλατύ χαμόγελο.

Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής των ΓτΚ, “Α Step Forward” ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 23 μετά την δίμηνη ανακαίνισή του.