Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Οι δομές υγείας δεν είναι στόχος
Νεα - 09.07.2024

Οι δομεΣ υγειαΣ δεν ειναι στοχοΣ

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουμε τις επιθέσεις στην Ουκρανία 

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις με στόχο άμαχο πληθυσμό και βασικές υποδομές σε πόλεις ανά την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Okhmatdyt, της μεγαλύτερης παιδιατρικής κλινικής της χώρας, που επί μήνες υπήρξε το σπίτι για εκατοντάδες παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Αυτή δεν είναι η μόνη ούτε η πρώτη επίθεση σε δομές υγείας. Περισσότερες από 1.400 ιατρικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία έχουν πληγεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Insecurity Insight, ενώ η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται.

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε ότι οι δομές υγείας δεν είναι στόχος και πρέπει να προστατεύονται πάντα, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που ορίζει τους κανόνες που οφείλουν να εφαρμόζονται στις ένοπλες συγκρούσεις.

Καταδικάζουμε την αυξανόμενη στοχοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία και σε άλλα πολεμικά μέτωπα σε όλο τον κόσμο. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τους αμάχους που πλήττονται δυσανάλογα από τον πόλεμο. Καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Καλούμε όλα τα κράτη, τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να διαφυλάξουν τις ανθρωπιστικές αρχές υπερασπιζόμενοι την ανθρωπότητα. Οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουμε παρόντες διατηρώντας το δικαίωμά μας να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ουκρανία και Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι.