Δράση φροντίδας και ενημέρωσης στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου
Η Δήμητρα Ραγιαδάκου, δερματολόγος και εθελόντρια των Γιατρών του Κόσμου, συμμετείχε στη δράση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου στο Ανοικτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Δέρματος. Κατά τη διάρκεια της δράσης, εξετάστηκαν περισσότερα από 110 άτομα.
Στα πέντε ιατρεία του Πολυϊατρείου, ωφελούμενοι και ωφελούμενες είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν για δερματολογικές παθήσεις από εθελοντές και εθελόντριες των Γιατρών του Κόσμου. Η Δήμητρα αντιμετώπισε περιστατικά όπως θηλώματα, δερματίτιδες, μυκητιάσεις και, κυρίως, ψώρα. Όπου κρίθηκε απαραίτητο, δόθηκαν ιατρικές συμβουλές, προϊόντα περιποίησης δέρματος και φαρμακευτική αγωγή. Για πιο σοβαρά ή επίμονα περιστατικά, προγραμματίστηκε επανεξέταση ή παραπομπή σε εξειδικευμένες δομές.
Η φροντίδα του δέρματος προϋποθέτει συνθήκες που συχνά δεν είναι εφικτές για άτομα σε κοινωνικά ή οικονομικά ευάλωτη θέση: καθαριότητα, ενυδάτωση, σωστή διατροφή, αποφυγή ήλιου, σκόνης και υγρασίας. Η τακτική εξέταση και παρακολούθηση είναι κρίσιμοι παράγοντες για την πρόληψη και τη θεραπεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δήμητρα, περιγράφοντας έναν ασθενή με πολλαπλά οζίδια που απέφευγε την ιατρική επαφή επί χρόνια: «Ήταν η πρώτη φορά που είδα κάτι τέτοιο στη ζωή μου».
Μαζί με τη Δήμητρα, η Ελευθερία, ο Χρήστος και ο Δημήτρης, φοιτητές ιατρικής συμμετείχαν μέσω της Helmsic στη δράση αυτή. Αν και βρίσκονται στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους, αποφάσισαν πως η εθελοντική συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα παροχής φροντίδας υγείας είναι κάτι που κρατάει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της ιατρικής ζωντανό μέσα τους. Σίγουροι πως η παροχή βοήθειας σε άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «ενός καλύτερου κόσμου» που διαρκώς ονειρεύονται, συμμετέχουν συχνά και σε άλλες δράσεις με τους #ΓτΚ και λαμβάνουν μεγάλη ικανοποίηση που μπορούν να βρίσκονται δίπλα σε ευπαθείς ομάδες, μετατρέποντας τον ελεύθερό τους χρόνο σε ουσιαστική βοήθεια. «Αν και δεν έχουμε ακόμα την εμπειρία των ιατρείων, ακόμα και η πρακτική βοήθεια που προσφέρουμε, μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εδώ όπου έρχονται άτομα για να βρουν φροντίδα», λέει ο Δημήτρης.
H δράση ήταν μια πρωτοβουλία της Intersos Hellas και του Bridges2Health&Rights και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των ΓτΚ στους χώρους του ανοικτού Πολυϊατρείου της Αθήνας. Συνεργάστηκαν, επίσης, το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, η HelMSIC Hellas και η Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.