Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ράφα: Σταματήστε τη γενοκτονία τώρα
Νεα - 28.05.2024

Ραφα: Σταματηστε τη γενοκτονια τωρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην εφαρμογή των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ:

Κοινή δήλωση ανθρωπιστικών οργανώσεων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ΜΚΟ που υπογράφουν καλούν επειγόντως όλα τα μόνιμα και εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκτελέσουν τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας. Απαιτείται άμεση δράση για να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως ορίζει το Διεθνές Δικαστήριο.

Το ΔΔ διαπίστωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα έχουν δημιουργήσει μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, σε αντιστοιχία με τις επανειλημμένες προβλέψεις και προειδοποιήσεις της ανθρωπιστικής κοινότητας κατά την προετοιμασία της επίθεσης. Το Δικαστήριο διέταξε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση των οργάνων έρευνας του ΟΗΕ για τη διερεύνηση πιθανών παραβιάσεων της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η Γάζα έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανή καταστροφή και πόνο:

 • Πάνω από 35.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.200 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.
 • Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου 2024, με χιλιάδες να ζουν ανάμεσα σε ερείπια χωρίς βασικές υπηρεσίες.
 • Οι διανομές τροφίμων στη Ράφα έχουν ανασταλεί λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανασφάλειας, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η αιματοχυσία συνεχίζεται, με πρόσφατες επιθέσεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά σε εγκαταστάσεις βοήθειας του ΟΗΕ στη Ράφα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυματίστηκαν πολλοί περισσότεροι.

Η μη συμμόρφωση με αυτές τις εντολές μπορεί να ωθήσει τη Νότια Αφρική να απευθύνει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει την εξουσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ να επιβάλει τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει την εφαρμογή των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου, επιτρέποντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και επιτρέποντας τη διεξαγωγή διεξοδικών ερευνών σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει τώρα για να επιβάλει τη δικαιοσύνη, να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αν δεν το πράξει, θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις συνθήκες διατήρησης της ανθρώπινης ζωής στη Γάζα και θα υπονομεύσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη στην προτεραιοποίηση του διεθνούς δικαίου.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις
 1. ActionAid
 2. Action Corps
 3. Alianza por la Solidaridad
 4. American Friends Service Committee
 5. Anera
 6. Avaaz
 7. CARE International
 8. Churches for Middle East Peace
 9. DanChurchAid
 10. Danish Refugee Council
 11. Democratic Socialists of America
 12. Humanity & Inclusion – Handicap International (HI)
 13. Médecins du Monde France, Spain and Switzerland
 14. Medical Aid for Palestinians
 15. Mennonite Central Committee
 16. Middle East Children’s Alliance
 17. Norwegian Church Aid
 18. Norwegian People’s Aid
 19. Norwegian Refugee Council
 20. Oxfam
 21. Plan International
 22. Première Urgence Internationale
 23. War Child Alliance