Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Πρόσβαση στην Υγεία & το Φάρμακο για όλους
ΕρευνεΣ - 02.04.2021

Προσβαση στην Υγεια & το Φαρμακο για ολουΣ

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή στοιχείων και δεδομένων προκειμένου να διερευνηθούν πτυχές προσβασιμότητας στις δομές υγείας καθώς και στο φάρμακο. Τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που συλλέγονται ήδη, θα αποτελέσουν το υλικό για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ανισοτήτων στην Υγεία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Covid19 ήρθε να αναδείξει τις λειτουργικές ελλείψεις ετών στο εθνικό σύστημα υγείας και να μας υπενθυμίσει τη σημασία του καθολικού και ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Η έρευνα των Γιατρών του Κόσμου κατέγραψε, σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών σε κατάλληλη φροντίδα υγείας και φαρμακευτική θεραπεία, τα οποία αφορούν πρωτίστως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα, τα εμποδιζόμενα άτομα, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι χρονίως πάσχοντες με συννοσηρότητα. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποι μας δημιουργούν ανισότητες στο χώρο της υγείας, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας αλλά και του ψυχοκοινωνικού αντικτύπου των μέτρων δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της Covid19.

H έρευνα εντάσσεται στο έργο “Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας και εταίρους την GIVMED και το The Press Project.

 

Active citizens fund

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.