Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Νεα - 03.11.2023

ΔιανομεΣ ανθρωπιστικηΣ βοηθειαΣ στη Γαζα

Οι Γιατροί του Κόσμου διένειμαν 400 κιτ υγιεινής για την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών 2.400 ατόμων σε ένα από τα καταφύγια στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Nuseirat στη Γάζα, που διαχειρίζεται η UNRWA, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Εμείς στους Γιατρούς του Κόσμου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδίως σε περιοχές συγκρούσεων, στο πλαίσιο της αποστολής μας“, δήλωσε ο Συντονιστής της Βάσης των Γιατρών του Κόσμου στη Γάζα.  Το προσωπικό της οργάνωσης στη Γάζα, που επίσης βιώνει δύσκολες συνθήκες, κινητοποιείται ακούραστα για να ανταποκριθεί στις πιο άμεσες ανάγκες του πιο ευάλωτου πληθυσμού.

Τα υλικά που διανέμονται περιλαμβάνουν είδη προσωπικής υγιεινής όπως είναι πετσέτες, χαρτί υγείας, διάφορα είδη σαπουνιού και σαμπουάν, καθώς και σφουγγάρια, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, χτένες και νυχοκόπτες.

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη Γάζα και τα καταφύγια που διαχειρίζεται η UNRWA έχουν τετραπλασιάσει τη χωρητικότητά τους. Το πόσιμο νερό που διατίθεται για όλες τις χρήσεις (κατανάλωση, μαγείρεμα, τουαλέτα και καθαρισμός) μόλις και μετά βίας φτάνει τα 3 λίτρα την ημέρα κατά μέσο όρο ανά άτομο. Η πρόσβαση σε είδη υγιεινής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ελάχιστων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας και αξιοπρέπειας στις σημερινές συνθήκες υπερπληθυσμού, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών και λοιμώξεων.

 

  • Οι Γιατροί του Κόσμου διένειμαν 400 κιτ υγιεινής για να καλύψουν τις ανάγκες 2.400 ανθρώπων σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Nuseirat. Η διατήρηση ελάχιστων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας στην παρούσα κατάσταση υπερπληθυσμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και επιδημιών.
  • Το 67% των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι παιδιά και γυναίκες. Οι Γιατροί του Κόσμου απαιτούν μια ισχυρή και επείγουσα διπλωματική παρέμβαση για να σταματήσουν οι δολοφονίες αμάχων.

 

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ JABALIA

Στις 31 Οκτωβρίου, έντονες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, καταστρέφοντας μια ολόκληρη γειτονιά 30 κατοικιών. Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ πολλοί είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Ο συντριπτικός αριθμός των τραυματιών δεν μπορεί να λάβει ιατρική βοήθεια επειδή τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πρωτοφανή καταστροφή, σε συνθήκες τέτοιες που οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία στους ορόφους των νοσοκομείων.  

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εργάζονται σε συνθήκες κακής υγιεινής, κόπωσης και ακραίας έλλειψης πόρων που επιδεινώνονται από τον πλήρη αποκλεισμό και την εν πολλοίς ανεπαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή είναι η καθημερινότητα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.525 άνθρωποι.

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι συγκλονισμένοι από την έλλειψη αποφασιστικής, επείγουσας και αταλάντευτης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας, ενώ το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο παραβιάζεται συνεχώς. Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν επειγόντως την προστασία των αμάχων και από τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο: να ασκήσουν κάθε πίεση στα μέρη της σύγκρουσης για να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση.