Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Eπιστολή για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
Νεα - 15.10.2023

Eπιστολη για καταπαυση πυροΣ στη Λωριδα τηΣ ΓαζαΣ

#CeaseFireNow

Το δίκτυο των ΓτΚ ζητά άμεσα την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Κοινή επιστολή με άλλες ΜΚΟ υπέγραψαν οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή και περαιτέρω απώλεια άμαχου πληθυσμού. Οι ΓτΚ βρίσκονται ανάμεσα στις 300 Οργανώσεις από 50 χώρες που ενώνουν την φωνή τους ενάντια στην φρίκη του πολέμου. 

Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στα κράτη μέλη με επιρροή, να συμφωνήσουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

“Γινόμαστε μάρτυρες αδιανόητων απωλειών ανθρώπινων ζωών και καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, εκτοπιστεί και σχεδόν διακόσιοι παραμένουν όμηροι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το νερό, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι ιατρικές προμήθειες, ακόμη και οι σάκοι μεταφοράς των νεκρών, εξαντλούνται λόγω της πολιορκίας. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι -ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά- θα αρχίσουν σύντομα να πεθαίνουν από σοβαρή αφυδάτωση. Γειτονιές έχουν καταστραφεί και έχουν μετατραπεί σε πλήρη ερείπια. Οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν ασφάλεια δεν έχουν πού να πάνε. Πολλοί από αυτούς που μετακινήθηκαν από τη βόρεια Γάζα προς το νότο μετά την εντολή μετεγκατάστασης από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν ή μόλις έφτασαν στη νότια Γάζα.

Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας μας οδήγησαν στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να περιμένει να δράσει. Είναι συλλογική μας ευθύνη.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη απηύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στα κράτη μέλη με επιρροή να συμφωνήσουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Σήμερα, ενώνουμε τις φωνές μας και καλούμε όλους τους αρχηγούς κρατών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους τοπικούς φορείς να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός, καλούμε όλα τα μέρη να τηρήσουν άνευ όρων:

  1. Διευκόλυνση της παροχής σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και της επαναφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και του διαδικτύου στη Γάζα, καθώς και της ασφαλούς διέλευσης του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού.  
  2. Απελευθέρωση όλων των ομήρων, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.
  3. Να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Γάζα και να δεσμευτούν ότι θα τις προστατεύσουν ανά πάσα στιγμή
  4. Ανάκληση των εντολών της κυβέρνησης του Ισραήλ προς τους αμάχους να αναχωρήσουν από τη βόρεια Γάζα
  5. Να επιτραπεί η ιατρική εκκένωση για τους βαριά τραυματισμένους ασθενείς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να διασφαλίσουν την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Παραμένει η μόνη μας επιλογή για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Οτιδήποτε άλλο θα αμαυρώσει για πάντα τη συλλογική μας συνείδηση.

Οι άμαχοι δεν είναι διαπραγματευτικά χαρτιά. Οι οικογένειες χρειάζονται την ευκαιρία να θάψουν και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους. Ο κύκλος της βίας κατά αθώων πολιτών πρέπει να σταματήσει”.