Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Νεκρό μέλος των Γιατρών του Κόσμου στη Γάζα
Νεα - 09.11.2023

Νεκρο μελοΣ των Γιατρων του Κοσμου στη Γαζα

Ο Maisara Al Rayyes, γιατρός επειγόντων περιστατικών και ιατρικός επόπτης που εργαζόταν για τους Γιατρούς του Κόσμου για δύο χρόνια, σκοτώθηκε, μαζί με την οικογένειά του, όταν το σπίτι του στη Γάζα βομβαρδίστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2023.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και στην ομάδα μας, που ήδη βιώνουν απερίγραπτες και τρομερές στιγμές εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης, οι Γιατροί του Κόσμου καταδίκασαν τους αδιάκοπους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν κοστίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων αλλά και συναδέλφων μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Δράττουμε αυτή την τραγική ευκαιρία για να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας για να τερματιστεί αυτός ο νέος κύκλος αίματος.

Ο Maisara Al Rayyes

Ο Maisara Al Rayyes ήταν 28 ετών και ζούσε στη Γάζα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αφού σπούδασε ιατρική στο Λονδίνο, επέλεξε να επιστρέψει για να ασκήσει το επάγγελμά του στη Γάζα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Maisara έγραψε σε έναν φίλο του: “Κάθε φορά που απολαμβάνω μια ευτυχισμένη στιγμή με την οικογένειά μου, φαντάζομαι ότι ίσως οι οικογένειες που βομβαρδίστηκαν ήταν επίσης ευτυχισμένες πριν σκοτωθούν… Φαντάζομαι τον εαυτό μου κάτω από τα ερείπια και φοβάμαι στη σκέψη ότι είμαι ζωντανός κάτω από τα ερείπια του σπιτιού μου”.

Μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του, ο Maisara Al Rayyes, η οικογένειά του και άλλοι κάτοικοι της Γάζας παρέμειναν κάτω από τα ερείπια για περισσότερες από 48 ώρες. Οι διασώστες καθυστέρησαν λόγω έλλειψης καυσίμων, τα οποία συνεχίζουν να είναι απαραίτητα για την μετακίνηση των ασθενοφόρων, και διενέργεια ερευνητικών επιχειρήσεων και λειτουργία των δομών Υγείας. Η αποστολή διάσωσης έπρεπε στη συνέχεια να διακοπεί λόγω περαιτέρω βομβαρδισμών στην περιοχή. Ο σημερινός προσωρινός απολογισμός των νεκρών εκτιμάται σε 14.

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες. Είναι τα θύματα μιας πολιτικής απόφασης να μην δοθεί προτεραιότητα και να μην προστατευτούν οι ζωές των αμάχων, του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Maisara  Al Rayyes και η οικογένειά του το πλήρωσαν αυτό με τη ζωή τους.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

Καθε φορα που απολαμβανω μια ευτυχισμενη στιγμη με την οικογενεια μου, φανταζομαι οτι ισωΣ οι οικογενειεΣ που βομβαρδιστηκαν ηταν επισηΣ ευτυχισμενεΣ πριν σκοτωθουν... Φανταζομαι τον εαυτο μου κατω απο τα ερειπια και φοβαμαι στη σκεψη οτι ειμαι ζωντανοΣ κατω απο τα ερειπια του σπιτιου μου.

– Maisara Al Rayyes

Μήνυμα που εστάλη λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν 13 ΜΚΟ 

Την παραμονή της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που διοργανώνει η Γαλλία, οι Γιατροί του Κόσμου και 12 ΜΚΟ επαναλαμβάνουν την επείγουσα ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να σωθούν ζωές στη Γάζα και το Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι των 13 οργανώσεων*, συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, καλώντας τον Εμανουέλ Μακρόν και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους παγκόσμιους ηγέτες που θα παρευρεθούν στο Παρίσι την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός- να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αμάχων ομήρων και την προστασία όλων των αμάχων- να εγγυηθούν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-

#CeasefireNOW

Η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός υποστηρίζεται από περισσότερες από 700 οργανώσεις από 70 χώρες, καθώς και από περισσότερα από 820.000 άτομα παγκοσμίως.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 2 μ.μ., μετά την ανθρωπιστική διάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου των ΜΚΟ.

*Διεθνής Αμνηστία (AI), Action contre la Faim (ACF), CCFD-Terre Solidaire, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), Handicap International – Humanité & Inclusion (HI), Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Oxfam France, the French NGO Platform for Palestine, Première Urgence Internationale (PUI), UOSSM-International και War Child UK.