Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Καταστράφηκαν τα γραφεία μας στη Γάζα
Νεα - 13.02.2024

Καταστραφηκαν τα γραφεια μαΣ στη Γαζα

Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουμε την καταστροφή των γραφείων μας στην πόλη της Γάζας. Ευτυχώς κανένας εργαζόμενός μας ή πολίτης δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο όταν κατεδαφίστηκε. Η επίθεση αυτή, η οποία έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ομάδες των Γιατρών του Κόσμου στην περιοχή, τα γραφεία της οργάνωσης στη συνοικία al-Rimal της πόλης της Γάζας καταστράφηκαν ολοσχερώς πριν από λίγες ημέρες. Οι Γιατροί του Κόσμου δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση για την επίθεση, παρόλο που τα γραφεία ήταν σαφώς αναγνωρισμένα ως γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης και η διεύθυνση του κτιρίου είχε κοινοποιηθεί στον ισραηλινό φορέα που είναι υπεύθυνος για το συντονισμό με τις ΜΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γινόταν στόχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα μέλος των ΓτΚ και η οικογένειά του είχαν βρει καταφύγιο μέσα στις εγκαταστάσεις. Στις 3 Φεβρουαρίου, στρατιώτες εισέβαλαν στα γραφεία των ΓτΚ και απομάκρυναν ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο απομάκρυναν όλους τους άνδρες ήταν εξαιρετικά εξευτελιστικός και ταπεινωτικός, καθώς οι στρατιώτες τους ανάγκασαν να βγουν γυμνοί.

Εν συνεχεία, οι Γιατροί του Κόσμου δεν είχαμε νεότερα για τα γραφεία μας μέχρι που λάβαμε συγκλονιστικές εικόνες στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της οργάνωσης είχε ισοπεδωθεί. 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.

Η καταστροφή των γραφείων μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι απολύτως τίποτα δεν είναι ασφαλές στη Γάζα. Τα κτίρια των ΜΚΟ κατεδαφίζονται, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανεπαρκής και οι άμαχοι συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά. Η κατεδάφιση των υποδομών των ΜΚΟ είναι άλλος ένας τρόπος για να περιοριστεί ή και να εμποδιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας“, καταγγέλλει η Helena Ranchal, Διευθύντρια Διεθνών Επιχειρήσεων των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας.

Δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή χειροτερεύει. Εκτός από τη Γάζα, βομβαρδίζεται η Ράφα, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Στη Δυτική Όχθη, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού και σε επεισόδια με στρατιώτες ή με εβραίους εποίκους. Η κατάπαυση του πυρός είναι η μοναδική, λογική λύση για να σταματήσει άμεσα αυτή η αιματοχυσία και πρέπει να επιβληθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση”, τονίζει σε δήλωσή της η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις 5 Νοεμβρίου, ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών των ΓτΚ και αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του στην πόλη της Γάζας. 

Οι Γιατροί του Κόσμου για άλλη μια φορά κάνουμε έκκλησή για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η τρέχουσα ανθρωπιστική καταστροφή και να προστατευτούν οι πολίτες, το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.