Νεα - 03.06.2024

Το προγραμμα «Φροντιδα για ΟλουΣ» στο Ρεθυμνο

Στον Δήμο Αμαρίου και το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής παρείχε υπηρεσίες υγείας 11μελές κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου με την υποστήριξη του Ομίλου της Motor Oil, ώστε κανένας άνθρωπος να μην αποκλειστεί από αναγκαίες υπηρεσίες υγείας λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών ή άλλων περιορισμών.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων σε απομακρυσμένες περιοχές με δυσκολίες πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, στο Ρέθυμνο και τον Δήμο Αμαρίου ταξίδεψε το τριήμερο Παρασκευή 31 Μαΐου – Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 το πρόγραμμα «Φροντίδα για Όλους», που πραγματοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη του Ομίλου της Motor Oil.

Ένας απομακρυσμένος δήμος με 26 χωριά και περίπου το 90% του πληθυσμού να αποτελείται από ηλικιωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους με συμπληρωματικές εργασίες για επιβίωση, φιλοξένησε στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής 11μελή αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου 7 διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων για τη διενέργεια κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, μεταδίδοντας παράλληλα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας με δυσκολία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας την αξία της πρόληψης υγείας.

Ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για τον προσδιορισμό των αναγκών, στο πλαίσιο της αποστολής συνολικά 398 συνάνθρωποί μας είχαν τη δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες πρόληψης αντίστοιχες με εκείνες που παρέχονται στα αστικά κέντρα, προχωρώντας σε καρδιολογικό, παθολογικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό και ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο από το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου, που, μέσω της Κινητής Μονάδας Υγείας πραγματοποίησε επίσης κατ’ οίκον επισκέψεις σε συνανθρώπους μας με αδυναμία μετακίνησης.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι, στα περιστατικά που χρειάστηκε, καλύφθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ δόθηκε επίσης η δυνατότητα διευκόλυνσης γενικών και εξειδικευμένων μικροβιολογικών εξετάσεων των εξυπηρετούμενων με παραπομπή σε μικροβιολογικό κέντρο.

Με την πίστη ότι η Υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουμε σταθερά στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των αναγκών ώστε κανένας άνθρωπος να μην αποκλειστεί από αναγκαίες υπηρεσίες υγείας λόγω κοινωνικών, γεωγραφικών ή άλλων περιορισμών. Έτσι, με την υποστήριξη του Ομίλου Motor Oil συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Φροντίδα για Όλους», παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας σε συνανθρώπους μας ανά την Ελλάδα. Σκοπός του προγράμματος είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη υγείας στον γενικό πληθυσμό και η παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η αγωγή υγείας στις τοπικές κοινότητες καθώς και η διασύνδεση και η παραπομπή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου, του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, τους οποίους ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή και την αγαστή συνεργασία.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούμε επίσης την Aegean Airlines και την ANEK Lines για την υποστήριξη στην ασφαλή μετακίνηση της ομάδας μας.