Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Η Μόρια στις φλόγες
ΑναφορεΣ - 11.09.2020

Η Μορια στιΣ φλογεΣ

Στις 09.09.2020 γύρω στα μεσάνυχτα ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόρια παίρνει φωτιά, αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η εγκατάσταση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Τα διοικητικά γραφεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις, οι φάκελοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασύλου, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και της EASO, έχουν όλα καταστραφεί.

Δεν υπάρχει βεβαιότητα όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά φαίνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ των κατοίκων της Μόριας, πυροδοτήθηκαν όταν κατάλαβαν ότι υπάρχουν 35 θετικά κρούσματα COVID19 στον καταυλισμό και ότι οι εγκαταστάσεις θα εισέλθουν σε φάση αποκλεισμού. Σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους, η φωτιά φαίνεται να ήταν πράξη εμπρησμού. Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία γύρω από τον καταυλισμό καθώς και σε άλλες δύο περιοχές του νησιού ως αντιπερισπασμός. Η περιοχή γύρω από την δομή της Μόριας έχει σφραγιστεί και η πρόσβαση απαγορεύεται. Η κυβέρνηση κήρυξε τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις (4) μήνες για λόγους δημόσιας υγείας.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Στις 31 Ιουλίου 2020, η Ελλάδα αριθμούσε ~121.000 μετανάστες και πρόσφυγες – 90.600 στην ηπειρωτική χώρα και 30.400 στα νησιά. Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά παραμένουν υπερπλήρη και οι συνθήκες είναι άθλιες. Πολλοί πρόσφυγες να ζουν σε ακατάλληλες σκηνές ή αυτοσχέδια, πρόχειρα καταφύγια. Η ιατρική βοήθεια και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης συνεχίζουν να είναι ελλιπείς. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στην ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες. Τα πέντε (5) κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, σχεδιασμένα για 5.400 άτομα, φιλοξενούν πάνω από 30.000 άτομα. Ο πληθυσμός της Μόριας ήταν ~12.000 όταν ξέσπασε η φωτιά.