Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ουκρανία - Ένας χρόνος μετά
ΑναφορεΣ - 13.03.2023

Ουκρανια - ΕναΣ χρονοΣ μετα

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, ξεκινώντας μια μεγάλη εισβολή. Ένα χρόνο μετά, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς βασικές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με τη διακοπή των υπηρεσιών υγείας να συγκαταλέγεται στις κρίσιμες ανησυχίες.

Σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν, έναν χρόνο μετά την πρώτη τους αποστολή επείγουσας απόκρισης, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, με μία σταθερή ομάδα επαγγελματιών υγείας και δύο κινητές μονάδες που επιχειρούν στις περιφέρειες Τσερνίβτσι, Ιβανό-Φρανκίβσκ, και Οδησσό. Με την τοπική παρουσία και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις πολιτών και κοινοτήτων, εξακολουθούν να προσπαθούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας και προστασίας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους που είτε έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους, είτε αποκλείονται από την πρόσβαση στην υγεία εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης και των ελλείψεων στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας.

Μετά από ένα χρόνο εντατικής συνεργασίας με το ουκρανικό σύστημα υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιoύν και εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο έπειτα από πολυάριθμες επιθέσεις στις υποδομές υγείας, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και υγειονομικών προμηθειών, καθώς και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού που εμποδίζουν να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Διαβαστε την αναφορα