Το έργο Reach.out plus (πλήρης τίτλος: “REActing to gender-based violence against refugees through Coordinated Help, Advocacy and OUTreach actions Plus”), διάρκειας 24 μηνών, αφορά στη διεθνή συνεργασία των ΓτΚ Γερμανίας, ΓτΚ Ελλάδας, ΓτΚ Ολλανδία, της Care Deutschland και της Care International για την παροχή υποστήριξης και την ευαισθητοποίησης μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων σε ζητήματα Έμφυλης Βίας.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην υποστήριξη και την προστασία των γυναικών-επιζήσασων έμφυλης βίας και των πιο εκτεθειμένων σε κίνδυνο ατόμων μέσα στις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, βελτιώνοντας την εφαρμογή και την εποπτεία των υφιστάμενων πολιτικών της Ε.Ε. για την έμφυλη βία.
Το Reach.out plus στοχεύει στην πρόληψη και την προστασία για τις πιο ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων, μέσω στοχευμένων δράσεων σε τρεις βασικούς τομείς:
- Ενδυνάμωση κοινοτήτων μέσα από την κατάλληλη επιμόρφωση και κατάρτιση ατόμων που προέρχονται απευθείας από τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές γνώσης και πληροφόρησης, προσεγγίζοντας τον πληθυσμό μέσα από δράσεις εξωστρέφειας (outreach).
- Παροχή υπηρεσιών προληπτικής υποστήριξης (low-threshold support) στις δομές των εταίρων του έργου και μέσα από την πιλοτική λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας στην Ελλάδα.
- Ανάπτυξη ικανοτήτων για το προσωπικό πρώτης γραμμής, μέσω ομαδικών εκπαιδεύσεων και συναντήσεων κατάρτισης για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και την χαρτογράφηση των διαθέσιμων καναλιών παραπομπών.
Οι δράσεις του έργου εκτείνονται σε τρεις κύριες χώρες υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γερμανία (Άνω Βαυαρία), Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και Ολλανδία (Άμστερνταμ) από τρία διαφορετικά τμήματα των Γιατρών του Κόσμου (MdM-DE, MdM-GR και MdM-NL). Σε αυτό το έργο, συνδυάζουν την πολυετή εμπειρία τους στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων. Η CARE Γερμανίας (CARE-DE) και η CARE International (CARE-INT) συμπληρώνουν το εταιρικό σχήμα, συνεισφέροντας την τεχνογνωσία και την πείρα τους στην διεκδίκηση δικαιωμάτων (advocacy).
Το έργο Reach.out plus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος CERV (Citizens, Equality, Rights and Values) και της προκήρυξης CERV-2025-DAPHNE με συντονιστή-εταίρο την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου – Γερμανίας (Ärzte der Welt).