Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Τελετή απονομής Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη
ΕκδηλωσειΣ - 19.12.2022

Τελετη απονομηΣ Βραβειου Ευρωπαιου Πολιτη

Στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, η τελετή απονομής για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2022. Οι Γιατροί του Κόσμου παρέλαβαν το Βραβείο για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Χαρά Τζιουβάρα από τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Αρβανίτη.

Την τελετή ακολούθησε συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την οποία τα μέλη των ΓτΚ είχαν την ευκαιρία να τονίσουν τη σημασία της στήριξης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν θερμά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την τιμητική εκδήλωση.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη

Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» θεσμοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Aποτελεί αναγνώριση πρωτοβουλιών από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση και στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα ή/και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Άτομα, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν ή να προτείνουν έργα προς βράβευση με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Προτάσεις έργων μπορεί να γίνουν και από τους βουλευτές του ΕΚ. Φέτος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις από τις οποίες επελέγησαν 30 νικητές.

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Οι δράσεις των ΓτΚ συνδέονται με το άρθρο 1 (Ανθρώπινη αξιοπρέπεια), το άρθρο 2 (Δικαίωμα στη ζωή), το άρθρο 6 (Δικαίωμα στην Ελευθερία και την Ασφάλεια), το άρθρο 21 (Απαγόρευση διακρίσεων), και το άρθρο 35 (Προστασία της υγείας) του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.