Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ουκρανία | Ανθρωπιστική δράση
ΑναφορεΣ - 17.03.2022

Ουκρανια | Ανθρωπιστικη δραση

Η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Συνολικά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτοπισμένων ατόμων στο εσωτερικό της χώρας ξεπερνά τα 1,46 εκατομμύρια. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων προκάλεσε άμεση και απότομη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις γειτονικές χώρες που δέχονται πρόσφυγες. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα κλιμακούμενες συγκρούσεις. Παράλληλα εξαιτίας της άμεσης διακοπής των υπηρεσιών, αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και των φαρμάκων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 • Οι Γιατροί του Κόσμου εγκαινίασαν την ανθρωπιστική αποστολή στα σύνορα του Siret της Ρουμανίας στις 10.03.2022.
 • Μια κινητή ιατρική μονάδα παρέμεινε μόνιμα στο Siret, υποστηριζόμενη τόσο από ιατρικό όσο και από διοικητικό προσωπικό και εθελοντές, μεταξύ των οποίων ένας γενικός ιατρός, ένας γυναικολόγος και ένας παιδίατρος. Μέχρι σήμερα, συνολικά 70 υγειονομικοί εθελοντές έχουν υποστηρίξει τη λειτουργία της κινητής Ιατρικής Μονάδας, εκ περιτροπής σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων.
 • Οι ΓτΚ παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και προστασία (συμπεριλαμβανομένων των πρώτων βοηθειών, της ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης) στα σύνορα του Σιρέτ. Παράλληλα επισκέπτονται και υποστηρίζουν 7 δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Ρουμανία. Μέχρι στιγμής, η ιατρική ομάδα πεδίου των ΓτΚ έχει υποστηρίξει συνολικά περισσότερους από 3.000 ασθενείς κατά τη διέλευση. Αυτοί περιλαμβάνουν περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα (κρυολόγημα, γρίπη, λιποθυμία, κ.λπ.), επείγοντα περιστατικά (περίθαλψη τραυμάτων) και χρόνιους ασθενείς που χρειάζονται πιο σύνθετη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
 • Οι ΓτΚ έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 80 τόνους ανθρωπιστικής υλικής βοήθειας (κυρίως φάρμακα και ιατρικό υλικό). Έχουν ήδη πραγματοποιήσει 16 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία σε 5 περιοχές (Chernivtsi, Lviv, Ντόνετσκ, Οδησσός, Σούμι).
 • Οι ΓτΚ, σε συνεργασία με το Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Οδησσού με τη μεταφορά φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας (ΜΑΠ, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες) στις αρχές Απριλίου. Η επόμενη ανθρωπιστική βοήθεια με στόχο την Οδησσό προετοιμάζεται και θα μεταφερθεί τις επόμενες εβδομάδες.
 • Οι ΓτΚ συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές στο Τσερνίβτσι, το Ιβάνο-Φρανκίβσκ και το Λβιβ. Συνεργάζονται επίσης με τοπικούς εταίρους στο πλαίσιο της παροχής νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην Ουκρανία, με ουσιαστική υλική βοήθεια. Στις 20.09.2022, οι εκπρόσωποι των ΓτΚ-Ελλάδας συναντήθηκαν με τον Επικεφαλή του Περιφερειακού Συμβουλίου του Chernivtsi και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας.
 • Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των ΓτΚ πραγματοποίησαν μια επιτόπια επίσκεψη και αξιολόγηση των αναγκών στο Kuty Hromada που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή στο νοτιοανατολικό Ivano-Frankivsk Oblast. Η ομάδα των ΓτΚ πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο και επισκέφθηκε το κεντρικό νοσοκομείο του Kuty καθώς και άλλα Εξωτερικά Ιατρεία στα γύρω χωριά. Μία ιατρική Κινητή Μονάδα θα αναπτυχθεί σύντομα στην περιοχή προκειμένου να για να υποστηρίξει το τοπικό σύστημα υγείας τις τρέχουσες ανάγκες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τους ντόπιους και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που φεύγουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.
 • Τον Σεπτέμβριο, οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το ΜΚΟ με έδρα την Οδησσό, το Way Home ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της στην πόλη της Οδησσού, προσφέροντας υπηρεσίες ΠΦΥ και ΜΗΠΥΥ στον τοπικό ευάλωτο πληθυσμό και στους εσωτερικά εκτοπισμένους.
 • Με την υποστήριξη της Americares και μια νέα συνεργασία με την ACTED, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, συνολικά 4 ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας παραδόθηκαν με επιτυχία σε εγκαταστάσεις υγείας σε ολόκληρη την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός και αναλώσιμα παραδόθηκαν σε 4 νοσοκομεία στην περιφέρεια Chernivtsi (Bukovinian Center of Remedial Treatment and Integrated Rehabilitation for Children, Bukovinian Clinical Oncology Center, Chernivtsi Emergency Hospital and Khotyn Central District Hospital). Επιπλέον, εξειδικευμένα ψυχοτρόπα φάρμακα παραδόθηκαν για 2η φορά και στα δύο νοσοκομεία, Περιφερειακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Chernivtsi και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Slovyansk. Τέλος, ιατρικές προμήθειες και κιτ πρώτων βοηθειών στάλθηκαν στο εξωτερικό ιατρικό κέντρο Bilopillya, Sumy Oblast για 1η φορά.
 • Περισσότερα από 3.000 διεθνώς εκτοπισμένα άτομα στην Ελλάδα έλαβαν υποστήριξη και υπηρεσίες υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, διασύνδεσης με το ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση, και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης και επισιτιστικής βοήθειας).
 • Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 15.000 άτομα έχουν ωφεληθεί άμεσα από τις δραστηριότητες παρέμβασης των Γιατρών του Κόσμου, ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000.