Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ετήσια Αναφορά Δράσης 2020
ΑναφορεΣ - 29.10.2021

Ετησια Αναφορα ΔρασηΣ 2020

Οι Γιατροί του Κόσμου, από την αρχή της εφαρμογής του έκτακτου προγράμματος της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών και την αναστολή λειτουργίας σχολείων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, είναι στο πλευρό των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, συνεχίζοντας όλες τις δράσεις τους.

Παράλληλα, υπό το πλαίσιο της συνηγορίας και της προστασίας του δικαιώματος στην υγεία, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν νέες δράσεις και προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην στήριξη, την ενημέρωση και την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους και τις κοινότητες που το έχουν ανάγκη.

Covid-19

Η άμεση ανταπόκριση των ΓτΚ στην πρόληψη και θεραπεία του COVID-19 καθορίστηκε από μια δύσκολη περίοδο με πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και 2 γενικών lockdown, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πολύ δυσάρεστης πραγματικότητας, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την πλειονότητα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, ιδίως για τους βασικούς ωφελούμενους των ΓτΚ, όπως οι άστεγοι, οι κοινότητες Ρομά, τα φτωχά νοικοκυριά, οι αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ τον Δεκέμβριο η χώρα μέτρησε 932 νέα κρούσματα, 438 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 50 νέους θανάτους, ενώ από την απαρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί συνολικά 138.850 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 4.838 θάνατοι και 1.328 εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Η Ελλάδα στο τέλος του 2020 αντιμετώπιζε ήδη το «σενάριο του διπλού πλήγματος». Η πανδημία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 9,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ενώ οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν οικονομική ύφεση, για την περίοδο 2020-2021, της τάξης του 8-10%. Οι πολίτες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν, για άλλη μια φορά, σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η μακροχρόνια ανεργία, η εισοδηματική φτώχεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Οι ΓτΚ πιστοί στο όραμα της «Υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμό» συνέχισαν να εργάζονται για την υποστήριξη και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.