ΑναφορεΣ - 21.06.2023

ΠλημμυρεΣ στην Ουκρανια

Δέκα νεκροί και 20 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην Νόβα Καχόφκα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εκτεταμένη περιοχή. Παράλληλα, 35 άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους 7 παιδιά και 5 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.

Ο μαζικός εκτοπισμός των πληγέντων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Για την εκκένωση των πολιτών, έχουν επιστρατευτεί 51 λεωφορεία ενώ τα τρένα από τη Χερσώνα προς το Κίεβο και από τη Χερσώνα προς το Λβιβ λειτουργούν τις μονές ημέρες. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθούν 14 κέντρα εκκένωσης (13 στην πόλη της Χερσώνας και 1 στο χωριό Vysokoe, περιφέρεια Beryslav).

Συνολικά έχουν απομακρυνθεί 2.782 άτομα, εκ των οποίων 309 παιδιά και 78 άτομα περιορισμένης κινητικότητας -Το 80% των ατόμων, υπό το φόβο της λεηλασίας, παραμένουν κοντά στα σπίτια τους και αρνούνται να απομακρυνθούν εκτός της Νόβα Καχόφκα, επιθυμώντας έντονα να επιστρέψουν σε αυτά μόλις υποχωρήσει το επίπεδο των υδάτων το οποίο αναμένεται να φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 423 άτομα σε κέντρα προσωρινής εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων 70 ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και 7 παιδιά. Μέχρι τώρα, έχει παρασχεθεί ψυχολογική βοήθεια σε 398 άτομα. Από την έναρξη των εργασιών, οι υπηρεσίες διάσωσης έλαβαν 1.536 κλήσεις από πολίτες.

Μεγάλες καταστροφές

Από τις εκτεταμένες πλημμύρες έχουν καταστραφεί 3.801 σπίτια, τουλάχιστον 80 οικισμοί έχουν πληγεί (και στις δύο πλευρές της όχθης του ποταμού Δνείπερου), ενώ 28 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν πλημμυρίσει. Το Κλινικό Νοσοκομείο Χερσώνας έχει πλημμυρίσει, ενώ έχει καταστραφεί και το δομοστοιχειωτό κοντέινερ στην Blahativka. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας για 35 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία 6 κέντρων εκκένωσης πληθυσμών. Εικοσιδύο ταξιαρχίες από το Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και 6 πληρώματα από τον Ερυθρό Σταυρό βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης.

Οι διασώστες εργάζονται πυρετωδώς για την άντληση του νερού. Στις 15 Ιουνίου αντλήθηκαν 22.000 τόνοι νερού από 88 σπίτια και υπόγεια (από την έναρξη των εργασιών αντλήθηκαν περισσότεροι από 59.000 τόνοι νερού από 245 σπίτια και υπόγεια), με τη συμμετοχή 69 μηχανοκίνητων αντλιών. Για την ώρα η στάθμη του νερού κοντά στις γέφυρες δεν αυξάνεται και παρατηρείται σταδιακή μείωση. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Δνείπερο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα αποχέτευσης λυμάτων 170.000 κατοίκων.

Ο πληθυσμός 36 οικισμών στις περιοχές Dariyivska, Bilozerka, Tiahynska, Novokakhovska, Chornobaivska, Kalynivska, και στη Χερσώνα έχουν εφοδιαστεί πλήρως με τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας της 15ης Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρέδωσαν 49 τόνους νερού (εκ των οποίων οι 36 τόνοι ήταν πόσιμοι) και 4.495 κιλά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πολίτες. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική ζήτηση για εναλλακτικές συσκευές μαγειρέματος (σόμπες, καυστήρες αερίου)- αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης και παροχής φυσικού αερίου.

Διαβαστε την αναφορα