Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Πυρκαγιές στην Εύβοια - 2021
Επειγουσα Ανταποκριση

ΠυρκαγιεΣ στην Ευβοια - 2021

Οι Γιατροί του Κόσμου επισκέπτονται τις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές στην Εύβοια με τις κινητές μονάδες τους, με σκοπό να παρέχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στους πυρόπληκτους κατοίκους.

Ανταποκρινόμενοι άμεσα σε αυτή την τραγωδία, κινητές μονάδες υγείας των Γιατρών του Κόσμου έφτασαν στις καμένες περιοχές στην Εύβοια, επισκεπτόμενες το χωριό Ιστιαία και τις γύρω πληγείσες περιοχές. Ακολουθώντας τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα τους, οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια στους κατοίκους που βίωσαν την τεράστια καταστροφή. Οι ΓτΚ πραγματοποιούν επίσης τις διανομές μέσων ατομικής προστασίας Covid-19, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους πολίτες για την υγεία, την υγιεινή, την ασφάλεια και την προστασία και προωθούν την κοινοτική και κοινωνική αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΤΚ

Τα πρώτα ευρήματα της επιτόπιας εκτίμησής των ομάδων, δείχνουν ότι η είναι απαραίτητη η άμεση στήριξη με βάση τις ανάγκες ιατρικής βοήθειας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες είναι οι ομάδες που πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ώστε “να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”, σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας και τις αρχές της Παγκόσμιας Φροντίδας Υγείας. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι στοχευμένες δράσεις για την ψυχική υγεία σε όσους υπέστησαν βαθιές απώλειες, καθώς και εξειδικευμένη υγειονομική βοήθεια για άτομα με χρόνιες παθήσεις και συννοσηρότητες, θα είναι απαραίτητες. 

Πρωταρχικός μας στόχος της δράσης των ΓτΚ στην Εύβοια είναι η παροχή βοήθεια έκτακτης ανάγκης, αλλά και ο καθορισμός των αναγκών ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο αντίκτυπος της κρίσης από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής για τους ντόπιους. Οι πληγές θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να επουλωθούν και οι Γιατροί του Κόσμου βοηθούν με την παροχή αξιοπρεπών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ώστε οι άνθρωποι να ανακτήσουν τις δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή τους για να σηκωθούν από την στάχτες και πάλι.

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-
“Μας είπαν να εκκενώσουμε. Ήμασταν περικυκλωμένοι από τις πυρκαγιές παντού. Τα παιδιά μου έμειναν πίσω για να σβήσουν τις φωτιές. Κατάφεραν να σώσουν το σπίτι μας. Θεέ μου, τι κάνεις με όλα αυτά. Κοιτάξτε γύρω σας. Τα πάντα έχουν χαθεί. Και το χειμώνα τι θα μας συμβεί; Βλέπεις το ποτάμι από κάτω; Χωρίς δέντρα θα πλημμυρίσουμε. Θα υπάρξει μια νέα καταστροφή.”