Επειγουσα Ανταποκριση

ΣεισμοΣ στη Συρια - 2023

Οι σεισμικές ακολουθίες στην Τουρκία έπληξαν σημαντικό κομμάτι της γειτονικής περιοχής στη Συρία. Στις αρχές Μαρτίου 2023, ο πληττόμενος πληθυσμός στη Συρία υπολογίζεται σε παραπάνω από 5 εκατομμύρια άτομα, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 12.000 ενώ παραπάνω από 6.000 άτομα ήταν αυτά που έφυγαν από τη ζωή.

Οι Γιατροί του Κόσμου δραστηριοποιούνται στις περιοχές του Αφρίν, στο Τζαντάιρις, στο Χαλέπι και στην Ιντλίμπ.

Ο μεγάλος αριθμός τραυματιών από τον σεισμό που έπληξε το Ιντλίμπ έχει προκαλέσει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν φροντίδα και υποστήριξη σε όσους επλήγησαν από την καταστροφή. Ωστόσο, αυτό έχει οδηγήσει στην παραγωγή μεγάλου όγκου ιατρικών αποβλήτων στα νοσοκομεία αυτά.

Οι αποτεφρωτήρες των Γιατρών του Κόσμου δέχονται τα ιατρικά απόβλητα από τις περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Ιντλίμπ και το προσωπικό των ΓτΚ εργάζεται αδιάκοπα για να εντείνει τις προσπάθειές του για την ασφαλή και αποτελεσματική καύση και διάθεση αυτών των αποβλήτων έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία των τοπικών συστημάτων.

Παράλληλα όλα τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των ΓτΚ είναι σε λειτουργία. Ειδικότερα 2 κινητές ομάδες προσεγγίζουν οικογένειες και άτομα όπου έχουν καταφύγει σε πρόχειρες κατασκηνώσεις μετά το σεισμό ενώ το υπόλοιπο προσωπικό παρέχει τις υπηρεσίες του στα κέντρα υγείας στην περιοχή Ντάνα στην Ιντλίμπ και στις κοινότητες Sarmada, Al Doaa, Al Salam, Qah και Kemmune ενώ ακόμη τρία κέντρα ετοιμάζονται να λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.