Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Σεισμός στην Τουρκία - 2023
Επειγουσα Ανταποκριση

ΣεισμοΣ στην Τουρκια - 2023

Τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα, σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και η Τουρκία ανακοίνωσε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες που έπληξε ο σεισμός στην Τουρκία περισσότερο. 

Μετασεισμοί

Ο σεισμός στην Τουρκία ακολουθήθηκε από 78 μετασεισμούς και χτύπησε την περιοχή για δεύτερη φορά το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου στις 13:24 μ.μ. με μέγεθος 7,5 βαθμών στην επαρχία Εκινοζού. Στις 20 Φεβρουαρίου, ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών και ένας δεύτερος μεγέθους 5,8 βαθμών έπληξε επίσης τη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, προκαλώντας τρόμο σε όσους έμειναν σε μια περιοχή που καταστράφηκε από τους δίδυμους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες.

Μετά τον σεισμό της 20ής Φεβρουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή Hatay που να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Στις 27 Φεβρουαρίου, ένας άλλος σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε τη νότια επαρχία Μαλάτια της Τουρκίας. Ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία ακολουθήθηκε από συνολικά 9.990 μετασεισμούς. Οι σεισμοί οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών κτιρίων στις πληγείσες περιοχές.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΤΚ

Οι ΓτΚ διαθέτουν μετά το σεισμό, 13 διαφορετικά κοντέινερ που εγκαταστάθηκαν για να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους για τους εξυπηρετούμενους, το προσωπικό και τους εθελοντές καθώς και να χρησιμεύσουν ως λειτουργικές εγκαταστάσεις για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ήδη 3 μεγάλα κοντέινερ έχουν εγκατασταθεί ως κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με διαμορφωμένους χώρους για κλινική πράξη. Η οργάνωση των ΓτΚ ακολουθεί μια προσέγγιση με δύο άξονες: έναν σταθερών υπηρεσιών και ένα κινητών υπηρεσιών.

Η σταθερή μονάδα του οργανισμού αποτελείται από επιμέρους ομάδες οι οποίες απαρτίζονται από έναν γιατρό, μια μαία και έναν κλινικό ψυχολόγο και χρησιμοποιεί τα εγκατεστημένα κοντέινερ πλησίον ή εντός των καταυλισμών. Αντίθετα, η κινητή μονάδα διαχωρίζεται σε δύο ξεχωριστές ομάδες, η καθεμία από τις οποίες αποτελείται από έναν ψυχολόγο, μια νοσοκόμα, έναν χειριστή περιστατικών και έναν γιατρό. Αυτές οι κινητές ομάδες προσφέρουν επιτόπια βοήθεια από σκηνή σε σκηνή σε περιοχές όπου κυβερνητικοί και άλλοι φορείς παροχής βοήθειας αδυνατούν να παράσχουν υπηρεσίες. Προτεραιότητα είναι η πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης επιδημιών λόγω της μόλυνσης των υδάτινων πόρων στις πληγείσες περιοχές.

Το σχέδιο που εφαρμόζει η οργάνωση των ΓτΚ Τουρκίας είναι να παρέχει ενημερωτικές εισηγήσεις και κιτ με όλα τα απαραίτητα προϊόντα για την πρόληψη των αναφερόμενων ασθενειών. Οι συνεχόμενοι μετασεισμοί στην περιοχή αποτελούν σημαντική απειλή για τα άτομα, καθώς συνεχίζουν να βιώνουν τις τραυματικές επιπτώσεις του αρχικού σεισμού. Οι ΓτΚ Τουρκίας παρέχουν πρώτες βοήθειες, διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, διανομή φαρμάκων, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και επεκτείνουν την εγκατάσταση νέων ασφαλών χώρων για τις ευάλωτες περιπτώσεις, τις γυναίκες και τα παιδιά.