Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας-Ετήσια Αναφορά Δράσης 2015
ΑναφορεΣ - 16.03.2016

Ετησια Αναφορα ΔρασηΣ 2015

Το 2015, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος για άλλη μια χρονιά, στάθηκαν υπερασπιστές των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, οι ψυχικά πάσχοντες, οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι εξαρτημένοι από ουσίες ή αλκόολ, οι Ρομά κλπ.

Μια δύσκολη χρονιά

Η χρονιά που πέρασε υπήρξε μια αρκετά δύσκολη και πιεστική χρονιά για την Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος. Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, ανατροπές, κρίσεις και αλλαγές. Μια χρονιά όπως κάθε προηγούμενη χρονιά για όλους εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους την πρόσβαση στο δικαίωμα της υγείας. Όταν μιλάμε για την υγεία, εννοούμε την κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Εθελοντές γιατροί, διοικητικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές παρείχαν τις υπηρεσίες τους στα διαφορετικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2015 από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος.

Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου υποστήριξε το 2015 με τον πιο θερμό τρόπο την Ελληνική Αντιπροσωπεία, με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πόρους για την πραγματοποίηση των αποστολών μας στο εσωτερικό της χώρας, επιδεικνύοντας αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Γενική Διεύθυνση, το Προσωπικό και οι Εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδος ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μια χρόνια προκειμένου να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη. Με πάνω από 25 ενεργά προγράμματα, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος ανταποκριθήκαμε το 2015 στις έντονες κρίσεις που βίωσε η χώρα μας, στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική μας εμπειρία.

Μιλήσαμε ανοιχτά και σε πλήρη ανεξαρτησία κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

25 χρόνια δράσης

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος συμπληρώνοντας 25 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης, συνεχίζουμε να υλοποιούμε προγράμματα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και προγράμματα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης είτε μόνοι μας, είτε σε συνεργασία με άλλους εταίρους. Βασικός μας στόχος παραμένει η εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση.